Nieuwe coalitie houdt naam havenschepen nog geheim

Nieuws, Logistiek
Charlotte De Noose

Wie weddenschappen heeft lopen over wie de volgende Antwerpse havenschepen wordt, moet nog een weekend in spanning zitten. Bij de voorstelling vandaag van het ontwerp-bestuursakkoord van de ‘bourgondische’ coalitie (N-VA, Open Vld en s.pa) werd nog met geen woord gerept over de invulling van de mandaten in het schepencollege. Gazet van Antwerpen tipt vanochtend de N-VA-excellenties Koen Kennis (schepen van mobiliteit in het uittredend college) en Annick De Ridder. Die laatste begon haar professionele carrière in de haven bij Katoen Natie en liet zich als Vlaams parlementslid opmerken met tussenkomsten over havengerelateerde thema’s zoals de wet Major, het stakingsrecht en het lot van stoomschip Themis. Als De Ridder of Kennis deze positie claimen, wordt de ongeschreven regel doorbroken die stelt dat de partij die de burgemeester levert, niet ook het gewichtige mandaat van havenschepen inneemt.

Bij de voorstelling van het ontwerp-bestuursakkoord werd weinig gezegd over de toekomst van de Antwerpse haven. Philippe De Backer, die voor Open Vld onderhandelde, maakt gewag van een verdere samenwerking met Zeebrugge om de Antwerpse competitiviteit te garanderen, maar concrete plannen legt hij niet op tafel. Wellicht een klus voor de vooralsnog onbekende havenschepen.

Over de plannen van de nieuwe coalitie met de haven, leest u meer in een ander artikel.

Michiel Leen