Lichte dip in filecijfers Antwerpen sinds zomer

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

De filezwaarte rond Antwerpen piekte in mei van dit jaar op 274,36 kilometeruren, om daarna voor het eerst sinds minstens 2016 lichtjes te zakken. In november stond de teller nog op 258,28. Een afname met een kleine 6%. De zwaarte van een file wordt door het Vlaams Verkeerscentrum gedefinieerd als het product van de lengte van de file en de duur van de file, gecumuleerd over de verschillende fases van de file. Filezwaarte wordt uitgedrukt in kilometeruren (km.uren). De filelengte nam af van 49,6 kilometer in maart naar 46,74 in november, ook weer een kleine 6% minder. 

Geen trendbreuk

“Een trendbreuk zou ik dit toch niet noemen”, zegt file-expert Willy Miermans (Professor emeritus Universiteit Hasselt). “Je zou je ook kunnen afvragen wat die stijging tussen 2016 en 2018 veroorzaakt heeft. Het lijkt me weinig waarschijnlijk dat deze relatief lage afwijking het plotse gevolg zou zijn van een gedragsverandering bij het publiek.” 

Niet overal vlotter 

De daling laat zich niet overal voelen, voor alle duidelijkheid. In 2018 was er in november een uitzonderlijk spectaculaire stijging van de fileduur tot meer dan 150 minuten per dag tussen kilometerpaal 90 en 86 op R2 Buitenring Antwerpen ter hoogte van Kanaaldok B1-B2. Dat is 100 minuten meer dan andere jaren en maanden. In de eerste jaarhelft van 2018 waren er op datzelfde traject R2 Buitenring Antwerpen grote pieken ter hoogte van Waaslandhaven Noord, in vergelijking met andere jaren.

Contra-intuïtief

Daarmee lijken de cijfers alvast in te gaan tegen de indruk die veel weggebruikers in en rond Antwerpen hebben: dat je almaar vaster in de file komt te staan. Met de grote werken voor Oosterweel voor de deur, lijkt het weinig waarschijnijk dat de daling zich kan blijven doorzetten. 

Bij het Vlaams Verkeerscentrum was vanmiddag niemand beschikbaar om de cijfers verder te duiden. 

Michiel Leen & Bart Timperman