Jacques Vandermeiren trekt kar voor duurzame chocolade

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

De Belgische chocolade- en retailsector, middenveld, sociale impactinvesteerders en universiteiten ondertekenden onder impuls van vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo woensdag in Antwerpen ‘Beyond Chocolate’, een partnerschap voor duurzame Belgische chocolade. De verschillende partners engageren zich onder meer om kinderarbeid aan te pakken, ontbossing tegen te gaan en te zorgen voor een leefbaar inkomen voor lokale cacaoproducenten.

Grootste importeur

België is na Nederland en Duitsland de grootste importeur van cacaobonen in Europa. De haven van Antwerpen is niet alleen belangrijk voor de Belgische chocoladesector, maar is ook een belangrijke invoerhaven van cacaobonen voor de industrie in Duitsland, Nederland, Frankrijk en andere EU-landen. Duurzaamheidsorganisaties The Shift en IDH Sustainable Trade Initiative speelden een coördinerende rol bij de totstandkoming van Beyond Chocolate. De ondertekening vond plaats in het chocolademuseum Chocolate Nation.

Trotse Vandermeiren

“Als voorzitter van The Shift ben ik trots het ambitieus partnership Beyond Chocolate voor meer duurzame Belgische chocolade te kunnen realiseren”, schrijft Vandermeiren op LinkedIn. “Een mooi resultaat van samenwerking tussen retailers, chocoladeproducenten, organisaties en minister Alexander De Croo: we maken Belgische chocolade nog duurzamer! Via de Antwerpse haven importeren we elk jaar 300.000 ton cacaobonen naar België. Vanuit het Havenbedrijf trekken we dus mee aan de kar om ook de spelers die cacao opslaan, te betrekken bij dit charter, zodat ze binnen afzienbare tijd alleen nog gecertificeerde cacao opslaan in hun warehouses.” 

Ketens doen mee

Ook retailketens Delhaize, Aldi, Lidl, Carrefour en Colruyt Group engageren zich voor hun huismerken, net als de leden van sectorvereniging Choprabisco. Ook Belgische universiteiten, gouvernementele en niet-gouvernementele ontwikkelingsorganisaties, impactinvesteerders en vakbonden ondersteunen het nieuwe partnerschap en gaan vanop hun eigen werkterrein bijdragen aan duurzame Belgische chocolade. Producenten van niet-Belgische chocolade komen eveneens mee aan boord. 

Concreet betekent dit dat alle Belgische chocolade, geproduceerd of verhandeld in België, uiterlijk eind 2025 voldoet aan een relevante certificeringsstandaard of geproduceerd is met cacaoproducten van bedrijfseigen duurzaamheidsprogramma’s.

Deadline 2025

Ook de afspraken tussen overheden en privépartners die vallen binnen het Cocoa & Forests Initiative, moeten tegen uiterlijk eind 2025 allemaal gerespecteerd zijn. Het gaat dan vooral om het beëindigen van ontbossing in de twee grootste cacaoproducerende landen Ghana en Ivoorkust. De ontbossing als gevolg van cacaoproductie voor de Belgische chocoladesector moet uiterlijk in 2030 stoppen. Tegen dan moeten alle cacaoproducenten minimaal een leefbaar inkomen verdienen.

Het partnerschap staat open voor bijkomende ondertekenaars die de engagementen mee willen waarmaken.

Michiel Leen