Forse uitbreiding logistiek laat groei farmawebshop toe

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Newpharma.be startte in 2008 met de onlineverkoop van farmaceutische en parafarmaceutische producten vanuit een fysieke apotheek in Luik. De omzet bedroeg dat jaar 60.000 euro. Tien jaar later is de omzet van de webshop met 133.000% gestegen en telt het bedrijf 200 medewerkers, waarvan 140 in de logistiek. Tussen nu en 2020 zullen jaarlijks 50 tot 100 nieuwe medewerkers aangeworven worden voor de logistiek, de klantendienst en de apotheek.

“Ook het assortiment is uitgebreid, tot meer dan 35.000 verschillende producten. Inmiddels tellen we 1,6 miljoen klanten – patiënten – in twaalf landen. België is ons grootste afzetgebied, gevolgd door Frankrijk, Nederland en Duitsland. Onlangs zijn we in Zwitserland van start gegaan. Dat heeft natuurlijk grote gevolgen voor ons logistiek apparaat, dat mee moest groeien. Wij moesten al vier keer verhuizen”, zegt COO en tot voor kort logistiek manager Philippe Detry.

“Wij beschikken over drie logistieke gebouwen van in totaal 7.600 m² in Wandre, binnen de haven van Luik. Onlangs konden we in dezelfde straat de concessie verkrijgen voor een terrein van 2,6 ha, waar we een nieuw gebouw van 20.000 m² willen optrekken. Dat wordt geen conventioneel magazijn, want in b2c gebeurt de picking op een andere manier dan in b2b. Er kan dus met mezzanines gewerkt worden en verrijdbare stellingen”, legt hij uit.

Snelle rotatie

Voorlopig kunnen de huidige gebouwen de snelle groei nog aan. De groothandelaars brengen hun producten naar Wandre naar rato van zestien trucks per dag, maar het is vooral een crossdockoperatie. Er wordt proportioneel vrij weinig opgeslagen, omdat veel van de aangevoerde producten al verkocht werden. De rotatie is nu maximum vier weken en wij willen die herleiden tot twee weken”, zegt Detry nog.

Dat wil het bedrijf realiseren met een fors doorgedreven IT en een maximale flexibiliteit binnen de gebouwen. “Met de verrijdbare stelling kunnen we de lay-out permanent aanpassen in functie van de noden. Maar van zodra we merken dat de huidige infrastructuur de groei niet meer aankan, zullen we de startknop indrukken voor de bouw van het pand. In dat geval staat het in 2020”, klinkt het verder.

Maar zelfs dan zullen de oude gebouwen behouden blijven. “Het kan goed zijn dat wij 4.000 m² in de huidige gebouwen bewaren en slechts 5.000 m² van het nieuwe gebouw in gebruik nemen. Deze behoedzame aanpak laat ons toe om de rendabiliteit hoog te houden.”

120.000 pakjes per maand

Newpharma.be verzendt ongeveer 120.000 pakjes per maand. “Onlangs hebben we een piek opgetekend van 7.000 bestellingen op één dag. Alle twaalf de landen worden vanuit Luik bevoorraad. Voor de verzending doen we een beroep op DPD. We hebben nog niet de schaal om in andere landen een logistiek centrum te openen, maar de groei in Frankrijk gaat wel zo snel dat wij binnenkort de bestellingen per truck naar dat land zullen brengen om ze daar in het netwerk te injecteren.”

Op de foto: Philippe Detry (COO), Jérôme Gobbesso (CEO & co-founder), Mike Vandenhooft (CMO & co-founder).

Philippe Van Dooren