Multimodaal.Vlaanderen start met adviseren verlader en dienstverlener

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Multimodaal.Vlaanderen – Multimodaal punt Vlaanderen – is een initiatief van Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts, die het onderbracht bij VIL. De Vlaamse regering schakelt van een unimodale aanpak over naar een multimodale en geïntegreerde aanpak. Het adviespunt gaat bedrijven informeren, sensibiliseren en begeleiden, zodat een ‘mental shift’ leidt tot een optimale moduskeuze voor elke goederenstroom.

“De groei van het goederenvervoer moet opgevangen worden door een efficiënter gebruik van de multimodale infrastructuur en de capaciteit. Daarbij worden de verschillende modi optimaal geïntegreerd, flexibel en duurzaam ingezet,” legde unit manager Peter Lagey (foto) uit tijdens de voorstelling op de beurs Transport & Logistics in Antwerpen.

Optimaal gebruik

Volgens het federal Planbureau zal het goederenvervoer in België tegen 2030 met meer dan 40% groeien ten opzichte van 2012. “Die groei kan alleen opgevangen worden als men àlle modi optimaal gebruikt”, benadrukt Lagey. Multimodaal.Vlaanderen moet de bedrijven hierbij adviseren. Daarnaast zal het ook de overheid adviseren en de samenwerking tussen bedrijven stimuleren”, legt Lagey uit.

Het bedrijfsadvies zal gebeuren volgens een stappenplan, om zo tot een business case te komen. Lagey benadrukt dat de neutraliteit van de keuzes daarbij heel belangrijk is. “We hebben geen voorkeur. Het kan zijn dat een overheveling naar het water een gunstige business case oplevert. Maar het kan evengoed zijn dat de uitkomst is: een optimalisering van het wegvervoer door een betere samenwerking tussen bedrijven”.

Blackboard

Om dat uit te maken wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘blackboard’ dat door het adviespunt zal worden opgezet. “Daarop kunnen verladers opportuniteiten ‘posten’, die de logistieke dienstverleners kunnen selecteren. Zij posten dan een aanbieding, die de verladers kunnen ophalen”, legt Lagey uit.  Multimodaal.Vlaanderen zal de bedrijven daarbij onder andere begeleiden en ondersteunen bij offertevergelijkingen, opdat die opportuniteiten zich kunnen vertalen in business cases”, legt Lagey uit.

“Het is niet de bedoeling dat we meedoen aan prijsnegotiaties en aan de implementaties. We doen ook geen algemene consultancy. En om innovatieve projecten op te zetten, is er het VIL”, benadrukt hij tot slot.

Het team

Het team van Multimodaal.Vlaanderen zal bestaan uit zes personen. Naast unit manager Lagey zijn dat vier experten (binnenvaart, shortsea, spoor en wegvervoer) en een communicatieverantwoordelijke. Voor de drie laatste functies loopt nog een vacature.

Philippe Van Dooren

Multimodaal.Vlaanderen start met adviseren verlader en dienstverlener – Flows

Multimodaal.Vlaanderen start met adviseren verlader en dienstverlener

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Multimodaal.Vlaanderen – Multimodaal punt Vlaanderen – is een initiatief van Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts, die het onderbracht bij VIL. De Vlaamse regering schakelt van een unimodale aanpak over naar een multimodale en geïntegreerde aanpak. Het adviespunt gaat bedrijven informeren, sensibiliseren en begeleiden, zodat een ‘mental shift’ leidt tot een optimale moduskeuze voor elke goederenstroom.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.