Bouw mega-DC Primark in Roosendaal gestart

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Het nieuws over het Primark-project lekte begin dit jaar voortijdig uit. De deal was nog niet rond, klonk het toen. Logistics Capital Partners, een nieuwe Brits-Belgische speler op de markt van projectontwikkeling en asset management, heeft nu een ‘pre let’-akkoord bereikt voor de Ierse modeketen.

Volgens Kristof Verstraeten, managing director van LCP, werd intensief gewerkt met de gemeente Roosendaal, de coöperatieve Borchwerf II en de ontwikkelingsmaatschappij voor West-Brabant REWIN om de deal rond te krijgen.

Dietz AG

Tevens is er een akkoord bereikt over de financiering van het project, dat ruim 26 miljoen euro zal kosten. Hiervoor werd de Duitse groep Dietz aangetrokken. Deze focust op logistieke investeringen in Duitsland, maar heeft onlangs een joint venture opgericht met een niet nader genoemd Aziatisch investeringsfonds om 1 miljard euro op te halen met de bedoeling om verder te investeren in logistiek en semi-industrieel vastgoed. Verder wil Dietz samenwerken met Logistics Capital Partners om ook buiten Duitsland uit te breiden.

Het contract met Primark was voor de Duitse groep een doorslaggevend argument om de samenwerking op te zetten. Volgens Wolfgang Dietz, de CEO van Dietz AG, kunnen nu nieuwe projecten opgestart worden, ook in andere landen.

Hoogbouw

Het distributiecentrum van Primark komt te staan op het logistiek bedrijvenpark Borchwerf II bij Roosendaal. Primark heeft een leasecontract van tien jaar. Op een terrein van zestien hectare wordt in een eerste fase een gebouw opgetrokken van 56.000 m², dat medio 2016 operationeel wordt. Daarna wordt het uitgebreid tot bijna 90.000 m². Kenmerkend is dat het distributiecentrum een interne hoogte krijgt van zestien meter. Zo wordt een stockageruimte gecreëerd van circa 1 miljoen kubieke meter en kan per vierkante meter zo’n 40% extra voorraad worden gestockeerd.

Boven de laad- en loszone, aan de voorzijde van het gebouw, komen drie lagen met railsystemen voor hangende kledij.  

Nog Primarks op komst?

Primark zal vanuit Roosendaal de winkels in Nederland, België en Noord-Frankrijk bevoorraden, maar het is niet uitgesloten dat andere regio’s in Noord-Europa worden beleverd. De Ierse keten, gespecialiseerd in trendy kleding aan spotgoedkope prijzen, is snel aan het groeien. In Europa telt de keten, die pas in 2008 de oversteek naar het vasteland deed, inmiddels ongeveer 300 winkels in negen landen.

In België zijn er nu vier winkels: in Luik, Brussel, Hasselt en Gent. Op termijn zouden er ook in Antwerpen en Genk komen. 

De logistiek voor de Benelux wordt nu door DHL Supply Chain verzorgd vanuit Mönchenglabach in Duitsland. Door de expansie van de modeketen dreigt het Duitse distributiecentrum te klein te worden. Het is nog niet geweten of het DC in Roosendaal eveneens door de Duitse logistiekgroep zal worden beheerd.

Fashion valley West-Brabant

Het Borchwerf Business Park is direct aangesloten op de A17-snelweg Rotterdam-Antwerpen. Tevens is het gemakkelijk toegankelijk via de A58. Andere logistiekers en retailers die er al gevestigd zijn, zijn onder andere Forever Direct, CEVA and Calvin Klein.

De regio profileert zich overigens als ‘Fashion valley West-Brabant’ en hoopt meer fashion retailers aan te trekken.