Action bouwt eerste DC buiten Nederland

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Zopas is een contract getekend tussen Action en vastgoedontwikkelaar Prologis voor de bouw van het distributiecentrum. Het komt op het Parc Prologis Moissy 2, op zo’n 50 kilometer ten zuidoosten van de Franse hoofdstad. Deze logistieke zone van 60 hectare, een voormalige site van PSA Peugeot-Citroën, is gericht op zeer grootschalige logistieke projecten, met gebouwen van 30.000 tot 100.000 m².

XXL-gebouwen

“Deze XXL-gebouwen zijn onder andere bestemd voor de e-commerce, grote retailers, industriëlen en grote logistieke dienstverleners”, aldus François Rispe, algemeen directeur Prologis voor Zuid-Europa. Enkele bedrijven die er al voor gekozen hebben om er zich te vestigen zijn onder andere ID logistics, Norbert Dentressangle (XPO Logistics), en Transalliance Logistics.

Voor Action wordt een warehouse van 71.000 m² gebouwd, onderverdeeld in twaalf cellen. Begin volgend jaar worden de eerste acht cellen opgeleverd, de vier andere medio 2017.

Action opent er zijn eerste distributiecentrum in Frankrijk… en tegelijkertijd zijn eerste DC buiten Nederland. Voor de bouw van het tweede DC werd overwogen om in Belgisch Limburg te investeren, maar uiteindelijk werd gekozen voor Echt-Susteren in Nederlands Limburg. Alle winkels in Europa worden nu vanuit de twee Nederlandse platforms bevoorraad.

Groei in Frankrijk

Action telt 580 winkels in Nederland, België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. In dat laatste land zijn het er momenteel een zestigtal, maar dat aantal moet snel groeien. Vanuit Moissy zullen zowel bestaande als nieuwe te openen winkels in Frankrijk bevoorraad worden.

De totale omzet van Action is in 2014 met 30% gegroeid naar 1,5 miljard euro. In Nederland bedroeg de omzet iets meer dan 1 miljard, in België 292 miljoen, in Duitsland 82 miljoen en in Frankrijk 90 miljoen. Die groei werd gerealiseerd door zowel de bestaande winkels als door de opening van nieuwe winkels. In 2014 is Action met 21 winkels gegroeid in Nederland, 25 in België, 23 in Duitsland en 39 in Frankrijk.