Opname logistiek vastgoed in tweede kwartaal beperkt tot kleine sites

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

Het aanhoudende tekort aan moderne logistiekplatforms met grote vloeroppervlakken heeft volgens Cushman & Wakefield (C&W) een negatieve impact op de opnameactiviteit. Enkel een handvol transacties had betrekking op meer dan 5.000 m².

Speculatie

Ondanks het tekort aan kwaliteitsvolle logistieksites wordt er nog amper op speculatie ontwikkeld. “Heel wat ontwikkelaars zijn zeer voorzichtig om in dit onzekere klimaat te bouwen zonder vooraf een huurovereenkomst te hebben afgesloten. Bovendien blijven zowel de grond- als de bouwprijzen stijgen”, zegt C&W.

De ‘prime’ huurprijzen bleven ongewijzigd in het tweede kwartaal en schommelen tussen 47/46 euro/m²/jaar (Antwerpen/Brussel) en 38/39 euro/m²/jaar (Gent, Luik, Hasselt, Genk).

C&W verwacht dat de traditionele logistieke hotspots Antwerpen en de as Antwerpen-Brussel nog steeds de voorkeur zullen krijgen, al treden ook de regio’s rond Limburg en Luik op de voorgrond voor de inplanting van grote distributiecentra. Tot slot zal de groeiende e-commerce industrie de nood aan meer logistieke docking zones voor distributie onder druk blijven zetten.

Hoewel de arbeidskosten in België concurrentiëler worden ten opzichte van die in Nederland en Duitsland, gaan grote projecten traditioneel nog steeds naar deze twee markten, zo stelt C&W vast.