Shuttlewise ziet trafiek tussen Gent en Mortara verder groeien

Nieuws, Logistiek
Jean-Louis Vandevoorde

Shuttlewise startte in maart 2013 met zijn intermodale verbinding tussen Gent en de Terminal Intermodale de Mortara (TIMO), op zo’n 80 kilometer van de Noord-Italiaanse metropool Milaan. Vijfmaal per week pendelt een trein van 22 wagons zonder tussenstops via Duitsland heen-en-weer. De Nederlandse operator werkt voor de tractie samen met B Logistics, Sibelit en BLS Cargo. De treinen leggen de afstand van zo’n duizend kilometer in 28 uur af.

In 2014 vervoerde Shuttlewise op die route 20.000 laadeenheden (tankcontainers, dry boxes, reefers, opleggers, enz.), zegt general manager Martijn Elbers. Voor dit jaar rekent hij op een verdere stijging naar 21 à 22.000 eenheden. De gemiddelde beladingsgraad van de treinen bedraagt momenteel 80%. Vooral op vrijdag en maandag zit de trein vaak zo goed als vol.

De lading wordt voor zowat 40% aangebracht door vaste ‘partners’.

Veel voeding

In een communiqué naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling in Milaan, waar begin volgende week ‘Oost-Vlaamse dagen’ georganiseerd worden, legt het Havenbedrijf Gent de klemtoon op het belang van de voedingstrafiek op die verbinding. Meer dan een derde van de lading – goed voor 6.500 containers op jaarbasis – bestaat uit voedingsproducten of is voedingsgerelateerd. De rest bestaat uit chemische producten en stukgoed.

Southbound gaat het aan de kant van de voedingsproducten in het bijzonder om suiker. Franse suiker vindt via Gent zijn weg naar Noord-Italië om daar in de productie van frisdrank gebruikt te worden. Suiker vertegenwoordigt zowat de helft van de voedingslading in die richting. Northbound neemt de trein onder meer wijn, palm- en olijfolie, aardappelen en risottorijst mee naar Gent.

In het raam van een bezoek aan de Wereldexpo Milaan brengen het Havenbedrijf Gent en gebruikers van de dienst van Shuttlewise dinsdag een bezoek aan de containerterminal in Mortara. In Gent worden de treinen geladen en gelost op de terminal van Stukwerkers aan het Mercatordok (foto).