Norbert Dentressangle meteen tot XPO herdoopt

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Dinsdag is de transactie afgesloten waardoor de Amerikaanse groep XPO Logistics 67% van de aandelen van Norbert Dentressangle SA in handen kreeg voor een bedrag van 217,5 euro per aandeel. De overname was in april aangekondigd. Er wordt nu een bod uitgebracht op de resterende aandelen die op Euronext in Parijs en Londen genoteerd zijn, aan eenzelfde prijs.

De dag zelf zijn wereldwijd de werknemers van Norbert Dentressangle plots XPO-werknemers geworden, waarbij per onmiddellijk de e-mailadressen zijn veranderd naar een XPO.com-adres. Alles wat openbaar is – inclusief de accounts op de sociale media – draagt nu de nieuwe naam. Ook werd onmiddellijk gestart met het overschilderen van de iconische, rode trucks.

Tour de France

Dat zal in het bijzonder in juli zichtbaar zijn tijdens de Tour de France, waarvan Norbert Dentressangle al jaren de logistieke partner is. Ook zij krijgen het logo #WEAREXPO op hun flanken.

Volgens Hervé Montjotin, de CEO en voorzitter van XPO Logistics Europe, “zal dankzij de snelle afsluiting van de overname, de uitrol van een ambitieus ontwikkelingsplan mogelijk worden. Dat wordt ondersteund door een breder dienstverleningsaanbod en een uitgebreidere innovatiecapaciteit.”

Kwantumsprong

Norbert Dentressangle had in 2014 een omzet van 5,5 miljard euro, zetels in 25 landen en 42.600 werknemers.

Met de overname van Dentressangle groeit XPO Logistics, met nu een totale omzet van 9,2 miljard dollar, naar eigen zeggen uit tot een van de tien grootste logistieke groepen ter wereld. Dankzij deze kwantumsprong telt de Amerikaanse groep 52.000 werknemers op 850 plaatsen en 27 landen. In Europa alleen heeft XPO 12 miljoen vierkante meter warehouses, 7.700 eigen trucks, 3.200 gecharterde trucks en de toegang tot 12.000 zelfstandige vrachtwagenoperatoren. Dat laatste is eerder bedoeld voor de Amerikaanse aandeelhouders. In de VS heerst immers een groeiend chauffeurstekort, waardoor ook een tekort aan transportcapaciteit is ontstaan.

Nieuwe acquisities zijn te verwachten, zei CEO Bradley Jacobs van XPO Logistics vorige maand nog. Norbert Dentressangle had immers een aantal acquisities in het vizier, “en die ogen aantrekkelijk”, zei hij toen.