Nieuw Belgisch-Brits logistiek vastgoedbedrijf boven doopvont

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Logistics Capital Partner is in februari in het nieuws gekomen toen bekend werd dat Primark een mega-distributiecentrum zou oprichten in Roosendaal (Nederland). Toen had moeizaam opzoekingswerk ons geleerd dat het bedrijf met zetels in Oud-Heverlee en Londen achter het logistiek vastgoedproject zat.

Nu treedt Logistics Capital Partners officieel naar buiten als specialist in logistiek vastgoed, project management, asset management en investeringen in logistiek vastgoed. Er wordt vooral gemikt op grote logistieke projecten, waarbij het bedrijf onder andere de brug maakt tot globale kapitaalverschaffers.

Volgens James Markby hebben Verstraeten en hijzelf “een nieuwe opportuniteit ontdekt: gebruikers van logistiek vastgoed zoeken naar alternatieve wijzen om hun gebouwen te verkrijgen en te beheren, terwijl kapitaalgroepen nieuwe en betere manieren zoeken om hierin te investeren.”

E-commerce

Volgens de oprichters is de markt gunstig voor dit initiatief: “2014 was een uitzonderlijk jaar: de investeringsvolumes in logistiek vastgoed zijn met een derde gegroeid tot meer dan 20 miljard (in de 12 maanden tot september 2014). Ook 2015 ziet er zeer belovend uit, onder andere omdat de e-commerce de retailsector verplicht om zich aan te passen aan de nieuwe consumptiepatronen. Dit stimuleert op zijn beurt een forse groei van de vraag naar investeringen in logistiek vastgoed. Recente rapporten wijzen er op dat meer investeerders geïnteresseerd zijn in industriële en logistieke projecten in Europa.”

Markby en Verstraeten

James Markby (rechts op de foto) zit al meer dan 13 jaar in de vastgoedsector. In 2006 werd hij belast met het opstarten en ontwikkelen van de logistieke business in Europa van CBRE. In 2009 werd hij hoofd ‘European Industrial Investment’ van deze Amerikaanse vastgoedgigant. Die zou een marktaandeel van 27% hebben in het verschaffen van kapitaal voor investeringen in Europees logistiek vastgoed.

Kristof Verstaeten (links) is een voormalige medewerker van de Australische groep Goodman in Europa. Hij was onder andere hoofd ‘Capital Trasactions’, regionaal directeur voor Duitsland en commercieel directeur voor Europa. In die functie was hij belast met de uitbreiding, asset management en transacties van de groep in elf landen in Europa. Hij lag ook mee aan de basis van de strategie van Goodman inzake logistieke fondsen.