Down2Earth neemt participatie in Trafuco

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Trafuco, de Vervoerder van het Jaar 2015, is het bedrijf van Marc Van den Broeck, die een meerderheidsparticipatie in zijn bedrijf behoudt. “Het gaat niet om een overname, maar om een kapitaalsinjectie die ons beleid van ‘buy & build’ veilig stelt. Het is de bedoeling verder te groeien en als in de toekomst een verdere kapitaalsinjectie nodig is, dan is afgesproken dat dat in de zelfde verhouding gebeurt”, verklaarde de bedrijfsleider aan Flows.

Trafuco is de afgelopen jaren stadig blijven groeien. De omzet steeg jaarlijks met gemiddeld 7% tot 27,5 miljoen. Het bedrijf telt nu 220 werknemers, 170 motorvoertuigen, 350 opleggers en vier barges voor bunkering van zeeschepen. De oliesector is één van de belangrijkste pijlers voor Trafuco en vertegenwoordigt iets minder dan een derde van de omzet. Andere sectoren waarin het bedrijf actief is, zijn onder andere chemie (25%), afval (20%) en containervervoer (15%).

Het bedrijf wordt in de markt ‘atypisch’ beschouwd door te blijven investeren in de niche van het ‘moeilijkere werk’, dat meer toegevoegde waarde genereert.  Naar verluidt was dat één van de redenen voor Ivo Maréchal, die als voormalig CEO van H.Essers een grote ervaring in de transportsector heeft en de valkuilen goed kent, om in Trafuco te investeren.

Acquisities

Volgens Van den Broeck wordt er uitgekeken naar zowel verticale als horizontale groei: “Dat kan een uitbreiding zijn van onze activiteiten naar andere aanverwante sectoren, maar ook een uitbreiding van het dienstenpallet in één van onze niches. De groei zal organisch en extern zijn. Wij hebben nu de middelen om acquisities te doen indien zich een mooie gelegenheid aanbiedt.”

Wanneer een eerste transactie verwacht mag worden, kan hij niet zeggen. “Maar ik vermoed dat er voor het einde van het jaar ‘actie’ zal zijn. Wij hebben ‘targets’ in zicht, maar ze moeten wel een meerwaarde betekenen voor onze onderneming.”

Private equity

Van den Broeck zegt al een jaar veel opties bekeken te hebben om vers kapitaal op te halen. Zo zijn er vergaande gesprekken geweest met een private equity fonds. “Maar dat klikte niet. Ze waren te stroef. Door die contacten zijn we terecht gekomen bij Down2Earth. Wij waren onder de indruk van hun pragmatische aanpak. Ze hebben geluisterd naar onze visie. Er was snel een goede match qua mentaliteit en visie”, zegt hij.

Op onze vraag of Maréchal, gelet op zijn ervaring in de transportsector, bij het beleid van Trafuco betrokken wordt, antwoordt Van den Broeck: “In principe niet. Wij blijven werken zoals wij dat doen, met dezelfde mensen. Maréchal  wordt niet betrokken bij het dagdagelijkse management. Maar uiteraard zullen wij ideeën uitwisselen en de langetermijnstrategie bespreken.”

Down2Earth

Down2Earth is een relatief jong investeringsfonds (2013), dat vorig jaar 65 miljoen ophaalde om investeringen te financieren in Belgische bedrijven met een groeipotentieel (ook internationaal). Eerder werden al participaties genomen in zeer uiteenlopende bedrijven: Contraload (kunststofpaletten en bulkcontainers),  Orbit (LED-verlichting), Conteyor (herbruikbare verpakkingen in textiel), Hertecant Flanges (roestvrij stalen flenzen) en Funico (productie van lijkkisten). Down2Earth heeft kleine en middelgrote transacties als focus.