LBC verdrievoudigt capaciteit in Rotterdam

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

De steiger is een gezamenlijke investering van LBC en het Havenbedrijf Rotterdam. Volgens woordvoerster Nadine Vos van het Havenbedrijf staat de haven in voor de bouw van de steiger en neemt de tankterminaloperator de aanleg van de daarbij horende infrastructuur voor zijn rekening.

Dankzij de nieuwe steiger zullen er vier keer zoveel schepen kunnen afmeren. De nieuwe steiger zal gebruikt kunnen worden door twee zeeschepen met een maximale diepgang van 13 meter en twee binnenschepen. In een eerste fase worden tegen midden volgend jaar twee ligplaatsen gerealiseerd. De volledige steiger wordt tegen begin 2017 opgeleverd. Er zullen dan tegelijkertijd twee parcel tankers van maximaal 40.000 dwt behandeld kunnen worden.

De bouw van de steiger past in de expansie van de terminal tot een capaciteit van 250.000 m³. In een eerste fase wordt de terminal tegen de tweede helft van 2016 met 36.000 m³ uitgebreid. De nieuwe tanks zullen opslag bieden voor een breed gamma vloeibare chemicaliën en worden uitgerust met dampverwerking en verwarmingsinfrastructuur.

Bijkomend investeert LBC in de verbetering en uitbreiding van de bestaande tankwagen- en spoorverladingsinfrastructuur waardoor afhandelingstijden aanzienlijk verkort kunnen worden.

België

Het van oorsprong Franse tankopslagbedrijf LBC (Lille Bonnières et Colombes) heeft zijn wereldwijd hoofdkwartier in Mechelen en beschikt in de haven van Antwerpen over twee tankterminals met een totale capaciteit van meer dan 300.000 m³. Het gaat om een terminal aan het Vierde Havendok met een capaciteit van 270.000 m³ en de kleinere LBC-Cepsa Tank Terminal aan het Kanaaldok B1 van 30.600 m³.

Ook in Antwerpen wordt regelmatig geïnvesteerd in capaciteitsuitbreiding. Zo werd de capaciteit van de terminal aan het Vierde Havendok in 2013 nog uitgebreid met 41.000 m³ verdeeld over een zestal nieuwe tanks. Beide terminals zijn trimodaal ontsloten.

De terminaloperator heeft verder nog vestigingen in Frankrijk, Spanje, Portugal, de VS en China. De totale opslagcapaciteit bedraagt 3 miljoen m³.