Fluxys en Enagás nemen Zweedse gasnetbeheerder over

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

Swedegas beheert het volledige hogedruk gasnet in Zweden, goed voor een netwerk van 600 kilometer. Nabij Halmstad heeft de onderneming een ondergrondse gasopslagplaats. Daarnaast wordt in samenwerking met Vopak LNG een kleinschalige LNG-opslag- en bunkeringterminal ontwikkeld in Göteborg (zie artist impression).

Volgens de overnemers, die hiervoor een 50/50 joint venture sloten, gaat het om een strategische transactie die past in de kernactiviteiten en de internationale groeistrategie van beide bedrijven. Er zullen tevens synergiën tussen de drie ondernemingen nagestreefd worden. Fluxys en Enagás brengen elk 100 miljoen euro in aandelen in. Het Zweedse gasbedrijf wordt overgenomen van EQT Infrastructure, een investeringgroep die voornamelijk actief is in Noord- en Oost-Europa en in Azië en de VS.

Duinkerke

Fluxys is intussen in acht verschillende landen actief en heeft partnerships in verschillende gasprojecten zoals de Interconnector en de BBL-pijplijn tussen het VK en het Europese vasteland, pijplijnprojecten in Duitsland, Zwitserland en tussen Turkije en Italië. Fluxys heeft ook een belang in de in aanbouw zijnde LNG-terminal in Duinkerke.

Enagás beheert het Spaanse gasnet met zo’n 11.000 km aan pijpleidingen, vijf hervergassingsinstallaties en drie ondergrondse gasopslagplaatsen.