Volgens Claes Nilsson, voorzitter van Volvo Trucks, zal de vraag naar transport groeien door de stijgende consumptie en het groeiend aandeel van e-commerce. Het chauffeurstekort wordt daarentegen steeds nijpender. “Om die uitdaging aan te gaan, moeten we oplossingen vinden om de vrachtstromen efficiënter te maken en de bestaande infrastuur beter te benutten”, zegt hij. Vera moet hiertoe bijdragen.
Deze transportoplossing van Volvo Trucks is uitgewerkt voor regelmatige en repetitieve opdrachten op relatief korte afstanden, met grote volumes en een hoge leveringsprecisie. In eerste instantie wordt gedacht aan havens, fabrieksterreinen en grote logistieke centra, maar ook pendels tussen logistieke hubs komen in aanmerking.
Volvo heeft nu al trucks ontwikkeld die volledig autonoom rijden op gesloten terreinen, zoals ijzerertsmijnen. Ook in andere sectoren zijn dergelijke oplossingen in ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan de autonome truck die Katoen Natie test in een petrochemisch complex van ExxonMobil in Singapore, of aan de kleinere AGV’s (automatisch geleide voertuigen) in logistieke centra.
Bestaande technologie
“Ons systeem kan men beschouwen als een extensie van de geavanceerde logistieke oplossingen die in sommige sectoren al bestaan. Aangezien het om autonome, elektrische voertuigen gaat die met conventionele lastendragers werken, kunnen ze overal, dag en nacht ingezet worden, op de bestaande infrastructuur. Dat maakt onze oplossing kostenefficiënt en gemakkelijk te integreren in bestaande operaties”, voegt Mikael Karlsson, vicepresident Autonomous Solutions toe.
Volgens hem zal Volvo in de nabije toekomst het concept samen met een aantal klanten verder ontwikkelen. Dat zal gebeuren op basis van een lijst met prioritaire toepassingen.
De Veravoertuigen gebruiken dezelfde aandrijflijn als de elektrische trucks die Volvo onlangs lanceerde. Zij zijn uitgerust met gesofisticeerde systemen met een nauwkeurigheid van enkele centimeters voor het autonoom rijden. Ze kunnen ook het andere verkeer waarnemen. Daarnaast zijn ze met de ‘cloud’ en een controlecenter verbonden. Dat laatste houdt de voertuigen, de lading en de uitvoering van de opdrachten in de gaten, de status van de batterij, en andere parameters.
Steinwinter
Wat vooral opvalt aan het Veraconcept, is dat er helemaal geen cabine meer is. Het voertuig doet denken aan een truck die begin de jaren 1980 werd ontwikkeld, de Steinwinter Truck (foto 2). Daarbij werd de trekker volledig onder de cabine geschoven om tot een oplegger te komen met de maximale totale toegelaten lengte van 16,5 meter. Het concept raakte snel in de vergeethoek omdat het zicht van de chauffeur in de ultralage cabine te beperkt was en de draaicirkel van de oplegger te groot. En omdat Europa dergelijke experimenten de pas afsneed met nieuwe, strengere maten en gewichten.
Dit is hoe Vera werkt: zie video.
Philippe Van Dooren