
In samenwerking met 18 bedrijven en 4 overheidsdiensten heeft VIL systemen ontworpen om de communicatie bij grenscontroles te digitaliseren. De sector moet nu met de analyses aan de slag om duur en traag papierwerk te kunnen vervangen door IT.
In maart 2019 lanceerde het Vlaams logistiek kenniscentrum VIL het project ‘Digital Gateway 2 Government’. Achttien bedrijven, lucht- en zeehavens en vier federale overheidsdiensten werkten ruim anderhalf jaar aan manieren om de communicatie bij grenscontroles te digitaliseren.
In de draaischijf van goederen die Vlaanderen is, is het volgens projectleider Gunther Storme van VIL namelijk essentieel dat die communicatie zo efficiënt mogelijk verloopt: “Zo scoort ons land op de Logistics Performance Index van de Wereldbank over het algemeen goed, maar op het vlak van douane doen we het net iets minder dan onze buurlanden.”
Donderdagmiddag stelden de partners tijdens een digitaal slotevenement hun resultaten voor. Er werd gewerkt rond vier use cases: een Digitaal Noodproceduresysteem, een Verification Management Systeem, een toepassing voor het afschrijven van vergunningen voor strategische goederen en een geautomatiseerde rapportering.aan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).
Puzzelstukken klaar
De verschillende partijen gaven aan dat het Digitale Noodproceduresysteem – een IT-systeem dat bedrijven kan laten doorwerken tijdens pannes of onderhoud – het belangrijkste knelpunt is. “Al enkele jaren wordt over dat systeem gesproken, zonder concreet resultaat”, klinkt het bij VIL. “Het is niet makkelijk om een dergelijk complex project uit de grond te stampen alleen op basis van overleg. Conflicterende prioriteiten en overvolle agenda’s zorgen al snel voor een weinig hoopgevend traject.”
Tijdens het Digital Gateway 2 Government konden in het complexe dossier wél stappen vooruit gezet worden, besluit VIL. Een afgewerkte oplossing is er nog niet, maar dat was volgens Storme ook niet de bedoeling van het project. “Wij hebben de nodige puzzelstukken klaargelegd, waarmee de private en publieke partners aan de slag zouden kunnen gaan.”
Port of Antwerp
Het Antwerpse havenbedrijf is alvast bereid om met die puzzelstukken verder aan de slag te gaan. “Voor Port of Antwerp en NxtPort is het VIL-project Digital Gateway 2 Government succesvol dankzij de enthousiaste samenwerking met een progressieve community. Samen met de diverse stakeholders zijn belangrijke voorstellen uitgewerkt om de producerende en exporterende bedrijven en hun dienstverleners te faciliteren. Wij kijken uit naar een verdere samenwerking om die oplossingen na de analysefase ook daadwerkelijk en zo spoedig mogelijk te implementeren, samen met de diverse zee- en luchthavencommunities”, aldus Kristin Van Kesteren-Stefan, Customs and Foodchain Policy Advisor.
Einde van aangiftes
Volgens douanebaas Kristian Vanderwaeren zullen aangiftes dankzij de implementatie van technologie straks tot het verleden behoren. “De toekomst van de douane ligt op de ‘digitale highways’. Wanneer we als douane toegang krijgen tot de data van de logistieke keten, zullen aangiftes niet langer nodig zijn. Dan kunnen we technologie inzetten om zelf aan risicoanalyse te doen. De vernieuwingen in de technologie – van nieuwe detectieapparaten tot drones – monitoren we van dichtbij.”
Vanderwaeren pleit dan ook voor meer Europese en internationale samenwerking. “Bedrijven en overheden hebben het heel moeilijk met die vlotte communicatie, maar de maffia duidelijk niet: zelfs tijdens corona hebben we nog nooit zo veel drugs onderschept. Technologie is niet het probleem. Het is het juridische kader en het gebrek aan vertrouwen tussen de stakeholders.”
Jonas van Boxel