
Vanuit het onderdelendistributiecentrum van Scania in het Limburgse Oudsbergen vertrekken deze week de eerste exportcontainers via de binnenvaart naar de haven van Antwerpen. Op jaarbasis gaat het om een modal shift van een 800-tal containers.
Uit een analyse van Multimodaal Vlaanderen bleek dat Scania Parts Logistics in Oudsbergen de containers met onderdelen perfect via de haven van Genk en het Albertkanaal naar de haven van Antwerpen kan verschepen. De modal shift betekent een vermindering van de CO2-uitstoot met 47%. In totaal gaat het om 1.600 vrachtwagenritten minder per jaar over de E313. Daardoor dalen ook de transportkosten met 10% en kunnen in het magazijn procesoptimalisaties doorgevoerd worden.
Starten met 400 containers
Volgens de analyse kunnen driekwart van de exportcontainers uit Oudsbergen met de binnenvaart naar Antwerpen vervoerd worden. De lege containers worden opgepikt op de terminal in Genk in plaats van in de haven van Antwerpen, wat een lege rit uitspaart.
Het totale potentieel voor de modal shift wordt op achthonderd containers per jaar geraamd. Scania start deze week met de eerste zendingen met de binnenvaart voor export naar Brazilië met MSC. Die route is goed voor vierhonderd containers per jaar. Andere bestemmingen worden stap voor stap onderzocht en waar mogelijk overgezet.
Duurzaam én kostenbesparend
De modal shift naar de binnenvaart toont volgens Hans Thijs, director Transport & Distribution Structure bij Scania Parts Logistics, aan dat duurzaam transport hand in hand kan gaan met kostenbesparingen en procesverbeteringen. “De totale CO2-besparing voor 800 containers bedraagt 85 ton, ofwel 47% minder dan via de weg. De mobiliteitswinst op de E313 telt dubbel door: de shift van 800 containers betekent 1.600 uitgespaarde ritten van en naar Antwerpen, goed voor 168.000 kilometer minder over de weg”, benadrukt hij.
De kostenbesparing op het traject Oudsbergen-Antwerpen bedraagt 10%. Door de lege containers ’s avonds aan te voeren en ’s ochtends geladen op te halen, slaagt Scania erin om de workload tussen de dag- en nachtploeg beter te balanceren. Ook op vlak van douaneformaliteiten vindt een optimalisatie plaats. De containers worden na het ophalen meteen doorgevoerd naar de transitvrije zone in Haven Genk zodat de exportdocumenten zonder tijdsdruk kunnen worden klaargemaakt.
Het distributiecentrum van Scania verstuurt dagelijks gemiddeld dertigduizend orderlijnen naar Scania Business Units en dealers over de hele wereld.
Koen Heinen