Hoe kan de voorraad voedingswaren van leverancier, distributiecentrum en winkelpunt beter op mekaar worden afgestemd? Dat was de grote vraag bij de voorstelling van het rapport ‘Fresh Food Logistics’ vorige dinsdag 26 juni.
In eerste instantie was het niet evident om bedrijven te vinden die mee wilden werken aan het project. Imperial Meat en Retail Partners Colruyt Group waren wel bereid om in alle openheid de ganse logistieke keten van bij de productie tot de kassa te analyseren.
Verliezen reduceren
Uit de analyse bleek dat vier producten met de grootste procentuele verspilling, in de top van best verkopende producten voorkomen. Daar moet uiteraard op gefocust worden, want verspilling betekent voor de leverancier imagoschade en voor de winkel een financieel verlies.
Eddy Van Ostaeyen, dienstchef besteldienst en inkomende planning bij Retail Partners Colruyt Group, kwam naar eigen zeggen tot nieuwe inzichten door het delen van informatie en data. “Dit project zorgde voor het nodige duwtje in de rug om verdere stappen te zetten in het delen van data met onze leveranciers, om zo bij te dragen aan een duurzame supplychain”, aldus Van Ostaeyen.
Slimme stock
Manager Wim Van Loo van Slimstock presenteerde het softwarepakket Slim4. Hun klant Vleeswaren Depuydt, met als huislabel Fermette, ging in het verleden op buikgevoel af om de hoeveelheid voorraad in te schatten. Dat kostte veel tijd en resulteerde in incorrecte voorraadniveaus.
Met Slim4 wist Depuydt meer continuïteit te brengen in hun processen door voorraad en bestellingen op het juiste aantal te houden. De inkopers hebben nu meer tijd om zich te concentreren op speciale artikelen, promoties en seizoensgebonden goederen.
Het is cruciaal dat er voldoende wordt ingekocht en binnen de periode van commerciële houdbaarheid wordt doorverkocht. De verbeterde beschikbaarheid van waren heeft geleid tot een verhoging van de leveringsgraad en minder verspilling.
Sven Goyvaerts