Logistiek dienstverlener Nedcargo Logistics heeft door de sluiting van de horeca tijdens de tweede coronagolf 20% minder omzet in België ondanks een stijging van de leveringen aan retailers. De coronacrisis zorgt bovendien voor een kostenstijging.
Nedcargo Logistics is gespecialiseerd in de distributie van voedingswaren en dranken aan grote retailers en de horeca in Nederland en België. Het bedrijf verwijst naar een studie van het Nederlandse onderzoeksbureau Panteia over de kostenontwikkeling in het wegvervoer in de periode 2020-2021. De kosten voor het internationaal vervoer zouden volgens de studie met 0,6% stijgen. Volgens Jurgen Mook, COO van Nedcargo Logistics, zijn in die cijfers de extra kosten door de coronacrisis niet meegerekend. “De cijfers vormen de basis voor de wegvervoerindex maar niet alle kosten zijn meegewogen. Onder meer de toegenomen wachttijden en de aanschaf van beschermingsmiddelen zorgen voor extra uitgaven voor de logistieke dienstverleners”, zegt hij.
Volgens onderzoek van de Franse wegvervoerorganisatie TLF, dat Mook aanhaalt, wordt per dag per werknemer ongeveer 2,50 euro aan mondmaskers, handgel en handschoenen besteed. Het desinfecteren van magazijnen wordt op 0,15 euro per vierkante meter geraamd.
Isabelle De Maegt van transportfederatie Febetra zegt dat Nedcargo een punt heeft, maar wijst erop dat het Belgische instituut voor wegtransport en logistiek ITLB evenmin rekening houdt met de extra kosten door de coronacrisis bij de berekening van de kostenontwikkeling in het wegvervoer. “Zij werken met vaste rubrieken en die kosten schommelen van bedrijf tot bedrijf. Elke vervoerder moet rekening houden met zijn eigen kosten en eventueel een toeslag invoeren als dat gerechtvaardigd is”, besluit ze.
Twintig minuten extra per dag
“Er zijn nog allerlei verborgen kosten zoals de tijd die het management kwijt is aan maatregelen en de berichtgeving aan medewerkers over die maatregelen. We hadden het hele jaar ook al een hoger ziekteverzuim omdat iedereen voorzichtiger is geworden. Een werknemer van Nedcargo is minimaal twintig minuten per dag extra kwijt aan alle extra handelingen qua schoonmaak, hygiëne, eenrichtingsverkeer, afstand houden en wachten bij ploegwissels”, legt Mook uit.
Coronatoeslag
De sluiting van de horeca in België kost de logistieke dienstverlener 20% aan omzet. “We doen wel meer leveringen aan de retail maar dat compenseert de daling in de horeca niet. Ook de beladingsgraad in de vrachtwagens loopt terug. Afhankelijk hoe de index evolueert, bekijken we of we voor volgend jaar een coronatoeslag moeten aanrekenen zoals we al eerder gedaan hebben”, besluit Mook.
Koen Heinen