De index weegt in totaal 160 landen tegen elkaar af op het vlak van logistieke daadkracht. Voor de derde keer op rij wordt de ranglijst aangevoerd door Duitsland, in de top 5 gevolgd door Luxemburg, Zweden, Nederland en Singapore. België staat op de 6de plaats en wordt in de rest van de top 10 gevolgd door Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Hongkong en de VS. De Wereldbank merkt op dat deze top 10 gedurende de laatste zes jaar onveranderd is gebleven.
Opgesplitst naar deelgebieden kan deze rangschikking wel verschillen, zo blijkt. Op het vlak van Douane, bijvoorbeeld, moet België genoegen nemen met een 13de plaats. Eén van de doelstellingen van de grondige hervorming van de Administratie van Douane en Accijnzen bestaat er net in om deze score grondig te verbeteren. Op dit vlak scoort Singapore het best, gevolgd door Duitsland en Nederland.
Bij de 'stipsten'
Wat betreft de infrastructuur voert Duitsland alweer de rangschikking aan, gevolgd door Nederland en Zweden. België vinden we pas terug op de 14de plaats. Beter doen we het dan weer op het vlak van internationale zendingen. Daar prijkt België op de 3de plaats, enkel voorafgegaan door Luxemburg en Hongkong. In dit segment staat Duitsland op de 8ste plaats en Nederland op de 6de.
Voor logistieke kwaliteit en competentie, geeft de LPI ons land een 6de plaats. We worden voorafgegaan door Duitsland, Zweden, Nederland, Oostenrijk en Singapore. In de categorie ‘Tracking & Tracing’ staan we op de 4de plaats. Luxemburg, Oostenrijk en Duitsland doen het beter. Nederlands is dan 6de. We zijn wel bij de meest stipte landen. In de categorie ‘Timeliness’ staan we op de 4de plaats, net voor Nederland. Nog stipter is Luxemburg, gevolgd door Duitsland en Zweden.
De Wereldbank maakt ook nog top 3’s op basis van het inkomen van de respectieve landen. De bovengenoemde top 10 is uiteraard die van de rijkste groep. In de groep van landen met een bovengemiddeld inkomen vinden we Zuid-Afrika, China en Maleisië.
India, Kenia en Egypte vormen de top 3 in de groep ‘laaggemiddeld inkomen’. De top 3 van de armste landen bestaat uit Oeganda, Tanzania en Rwanda. Helemaal onderaan in de rangschikking staat Syrië. Zie ook: http://www.worldbank.org/en/topic/trade