Vastgoedgroep JLL onderzocht de impact van automatisatie op het type gebouw. Volgens het rapport groeit ook in België de trend om logistiek te automatiseren. Zo worden in sommige gevallen robots ingezet voor eenvoudige en repetitieve handelingen.
In Europa wordt het aantal gebouwen met sterk geautomatiseerde logistiek op 5% van de markt geraamd. Zo’n 15% heeft een zekere mate van automatisatie. De overige 80% zijn traditionele logistieke hallen.
Stijgende automatisatiegraad
Verwacht wordt dat de automatisatiegraad de eerstkomende vijf jaar zal stijgen binnenin de logistieke gebouwen. Op langere termijn zal de automatisering ook plaatsvinden buiten het magazijn, in de transportcomponent waar zelfrijdende trucks en drones hun intrede doen.
Trends
De groeiende automatisatiegraad zal vooral impact hebben op het type gebouw en niet op de inplanting van een logistieke site. Die blijft afhankelijk van de afzetgebieden, de aanwezigheid van transportinfrastructuur en de nabijheid van logistieke hubs.
JLL identificeerde aan de hand van het onderzoek een aantal trends. Zo zal automatisatie leiden tot minder grondgebruik als gevolg van een hogere densiteit en hogere stapeling van goederen. Hogere hallen zullen standaard worden, onder meer door mezzanines. De draagkracht van de vloeren zal groter moeten zijn omdat zowel de ladingdensiteit als de hoogte toenemen. Naarmate de automatisatiegraad van de opslagruimte stijgt, zal er minder kantoorruimte, minder sociale ruimte en minder parking nodig zijn.
Voor oudere gebouwen kunnen automatisatiesystemen op maat gemaakt worden. Voor het goed functioneren van de automatisatiesystemen en het gebruik van elektrische vervoermiddelen is de aanwezigheid van voldoende elektrische stroomsterkte cruciaal.
Koen Heinen