Het overleg in de handels- en winkelsector leek vorige week nog op sterven na dood, maar gisterenavond meldde federaal minister van Werk en Economie Kris Peeters dat er alsnog een akkoord werd bereikt. Het gaat om een 'kaderovereenkomst' die algemene afspraken maakt voor de hele sector. Elk bedrijf krijgt dus de mogelijkheid om zelf in te vullen hoe de nachtarbeid wordt georganiseerd.
“Dit akkoord is een belangrijke stap, omdat het aantoont dat sociaal overleg lonend is. Alle sociale partners hebben het akkoord ondertekend. Er is een duurzame oplossing voor de e-commerce”, aldus de minister.
Volgens Peeters maakt deze invulling op maat, in elke onderneming van de sectoren handel en distributie, een competitiviteitssprong mogelijk. “Dat biedt uitzicht op een pak extra jobs”, stelt hij.
Enige scepsis
Toch heerst er nog enige scepsis. Zo stelt minister voor de Digitale Agenda Alexander De Croo dat het akkoord een ‘eerste stap’ is. ”De volgende maanden zal moeten blijken of er echt een einde komt aan de export van jobs in de e-commerce”, zegt hij.
Ook Unizo reageert voorzichtig positief. “Nu kunnen onze ondernemers opboksen tegen de concurrentie van het buitenland en komen er extra jobs in de e-commerce in ons land bij”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. Maar hij wijst er evenwel op dat de problematiek van nachtarbeid verder reikt dan enkel logistiek en transport. “Alle mogelijke bedrijven en sectoren kunnen aan e-commerce doen. Unizo vraagt om ook hiervoor mogelijke versoepelingen te onderzoeken.”
Aflijnen is moeilijk
Binnen de sectoren van de handel en de grootdistributie zal nachtarbeid in de e-commerce maatwerk worden, vermits ondernemingen afspraken zullen kunnen maken volgens hun eigen behoeften, maar binnen het raamakkoord. Binnen de sector ‘transport en logistiek’ (PC226) geldt een gelijkaardig akkoord nu al enkele jaren. Toch staan ook in die sector de werkgevers en werknemers nog niet helemaal op eenzelfde lijn.
“Voor een stuk is dat akkoord gelijklopend met wat wij in onze sector al langer kennen. Bedrijven kunnen zelf beslissen om nachtwerk in te voeren, welke toeslagen ze hanteren, en dergelijke. Toch knelt het nog op sommige vlakken. Zo staan de werknemers en de werkgevers niet op eenzelfde lijn als het gaat om het aflijnen van de taken tussen de e-commerce logistiek en de ‘conventionele’ logistiek”, aldus Didier Lobelle, secretaris-generaal van de Werkgeversfederatie voor de Internationale Handel, het Vervoer en de Logistiek.
Volgens hem is die 'aflijning' bijzonder moeilijk. “Binnen een magazijn weet een werknemer vaak zelfs niet eens of hij aan het picken is voor een e-commercebestelling of een klassieke bestelling. Hij voert uit wat bijvoorbeeld het voice-pickingsysteem hem zegt”, aldus Lobelle.
Hij verwacht dan ook dat, zelfs met het raamakkoord, het probleem van de 'aflijning' zich ook in de handelssector zal stellen.