
In het Flowsmagazine van maart brengt de redactie een overzicht van mensen/projecten die het grote begrip 'duurzaamheid' concreet vormgeven. In deze bijdrage: een gesprek met Lieselot Marinus, EU public affairs advisor bij het Havenbedrijf Antwerpen.
Lieselot Marinus is sinds oktober 2020 aan de slag als EU Public Affairs Advisor bij het Havenbedrijf Antwerpen. Vanuit het EU-kantoor van Port of Antwerp in hartje Brussel volgt ze de laatste ontwikkelingen rond het Europese beleid op de voet.
De voorbije vijftien jaar werkte Lieselot Marinus altijd op Europees niveau, zowel bij de Europese Commissie als bij verschillende Europese koepelorganisaties zoals de redersvereniging ECSA. “Port of Antwerp volgde het Europese beleid altijd al op de voet, maar dat gebeurde eerder versnipperd. We zijn sterk georganiseerd op alle verschillende niveaus: lokaal, Vlaams en federaal. De opstart van een team dat zich uitsluitend richt op Europees niveau was de volgende stap.”
Open gesprekspartner
Om de relaties met de Europese instellingen te versterken, opende Port of Antwerp een ‘EU-desk’ in de Brusselse Wetstraat. “Van hieruit kunnen we de vinger aan de pols houden en onze stem in het debat laten horen”, vertelt ze. “We hebben het 'Fit for 55'-programma geanalyseerd en evalueren welke initiatieven er voor ons als Havenbedrijf relevant zijn. We gaan in dialoog met de Europese beleidsmakers om onze expertise te delen en bepaalde elementen in een wetgevingsvoorstel bij te sturen. Uiteraard gaan we daarvoor ook in gesprek met verschillende havenspelers en bekijken we met ondersteuningsfondsen wat er haalbaar is. Hoe meer informatie je deelt met beleidsmakers, hoe meer dat ten goede komt aan het finale beleid.”
Energiehub
Die aanpak werpt zijn vruchten af. “De Europese beleidsmakers zijn heel benieuwd naar wat er in onze haven speelt. Eurocommissaris Thierry Breton bracht in 2021 een havenbezoek aan Antwerpen. Ook Eurocommissaris en boegbeeld van de Green Deal Frans Timmermans was eregast bij de opening van het multimodaal waterstoftankstation van CMB.TECH aan het Antwerpse Havenhuis. “Hij bracht begin 2022 ook een bezoek aan de haven van Zeebrugge”, vertelt ze. “Als energiehub pionieren we op het vlak van duurzaam ondernemen en worden we daarvoor ook erkend.”
"Het regelgevende kader van de Green Deal brengt zware investeringen met zich mee"
CBAM
Samen met haar collega’s buigt Marinus zich over de verschillende dossiers binnen ‘Fit for 55’ die handelen over de scheepvaart, energie, circulariteit, internationale handel enzovoort. Voor het industriële en logistieke havenplatform staat onder meer het Europese systeem voor emissiehandel (EU ETS) centraal. “Internationaal gezien is het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) een controversieel voorstel. Het is een ongekend, maar interessant mechanisme”, vertelt ze. “CBAM voert een koolstofheffing in op de invoer van bepaalde goederen zoals staal en ijzer in de Europese Unie. Dat moet een gelijk speelveld creëren voor Europese producenten die te maken hebben met Europese CO2-prijzen. Voor onze haven is dit zeker een relevant dossier.”
Voedingsbodem
De EU ambieert ook, net zoals Port of Antwerp, de overgang naar schonere scheepsbrandstoffen en de uitrol van walstroominfrastructuur voor container- en passagiersschepen tegen 2030. “In samenspraak met de havens in de range Le Havre-Hamburg mikken we voor het containersegment al op 2028”, vertelt ze. “Voor velen lijken de doelstellingen van de Europese Unie ver weg, maar intussen is de Green Deal een vaste term geworden. Dat een Europees beleidsthema zo vlijtig werd opgepikt, is uniek. Dat bewijst dat er in onze sector absoluut een voedingsbodem voor is. Het regelgevende kader van de Green Deal zal zware investeringen met zich meebrengen, maar maakt onze haven daardoor alleen maar sterker.”
Thuishaven
Marinus buigt zich ook over de herziening van TEN-T, het Trans-Europese Transport Netwerk. Het TEN-T-beleid beoogt de verdere integratie van het vervoersnetwerk tussen de lidstaten. Daarbij stimuleert de EU uitdrukkelijk de verduurzaming van dit netwerk via bijvoorbeeld het subsidie-instrument ‘Connecting Europe Facility’. De maritieme en transportsector liggen Marinus na aan het hart. “Antwerpen is mijn thuishaven. Ik ben blij dat ik mijn expertise kan aanwenden en kan meeschrijven aan het duurzaamheidsverhaal van Port of Antwerp”, besluit ze.
De feestelijke inhuldiging van de ‘EU-desk’ staat gepland in de zomer van 2022.
Julie Desmet