
Met een fijn avondfeest werd op 28 april de fusie van de havens van Antwerpen en Zeebrugge gevierd. Ondertussen is het alweer eventjes back to business. Met mooie cijfers illustreert Port of Antwerp-Bruges wat de eenmaking precies betekent.
Port of Antwerp-Bruges mag zich met een totale overslag van 289 miljoen ton een toonaangevende containerhaven, de belangrijkste breakbulkhaven en de grootste haven voor overslag van voertuigen in Europa noemen. De ééngemaakte haven neemt daarnaast meer dan 15% van de totale doorvoer van gas in Europa voor haar rekening. Ze blijft de belangrijkste chemische hub van Europa. Last but not least: ze is ook de grootste cruisehaven van de Benelux geworden.
Complementaire havens
De twee havens vullen elkaar mooi aan. Zeebrugge heeft zijn cruises, auto-industrie, containercapaciteit en trafieken naar het Verenigd Koninkrijk. Antwerpen heeft dan weer een sterke industriële chemiecluster en ook de sterke binnenlandse vaart van de Antwerpse site biedt mogelijkheden voor Zeebrugge om te vergroenen. Financieel hoeven beide platforms niet langer te strijden voor publieke of private investeringen. Dat geeft kansen om gezamenlijke innovatieve en duurzame projecten te ontwikkelen en de internationale positie te versterken.
Annick De Ridder, havenschepen van de stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van de eengemaakte Port of Antwerp-Bruges stelt dat de haven terecht fier mag zijn dat alle bedrijven in Antwerpen en Zeebrugge samen voor niet minder dan 74.000 directe en 90.000 indirecte jobs zorgen. “Onze eengemaakte haven zal met een toegevoegde waarde van bijna 21 miljard euro met afstand de grootste economische motor van ons land zijn”, voegt Dirk De fauw, burgemeester van Brugge en ondervoorzitter van het nieuwe havenbestuur eraan toe.
Lees verder onder de foto.

Ambitieuze toekomstplannen
De Antwerps-Zeebrugse havengemeenschap ziet de toekomst ambitieus tegemoet. Ze wil de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. Concreet wil Port of Antwerp-Bruges de Europese leiderspositie innemen als importhub van groene waterstof en actieve voortrekker zijn van de waterstofeconomie. De haven zet ook samen met haar industriële en maritieme klanten verder in op koolstofreductie en op het onderzoek naar de toepassing van Carbon Capture, Utilisation & Storage (CCUS). “Als eengemaakte haven zien we onze toekomst heel duidelijk als ‘green port’ en als ‘energiepoort naar Europa’, stellen De Ridder en De fauw.
De voorzitter en ondervoorzitter stellen dat schaalvergroting in een concurrentiële en internationale markt van groot belang is. “Samen kunnen we duurzame groei garanderen en blijven inzetten op de energie- en digitale transitie. Zo worden we nog weerbaarder en competitiever om investeringen aan te trekken en de werkgelegenheid te versterken.”
“Niet alleen het havenbedrijf, maar ook de omwonenden van de haven, de klanten en de stakeholders zullen de voordelen van de fusie kunnen plukken. Deze haven kan natuurlijk maar zo sterk is door de dagelijkse straffe inzet van alle medewerkers. Waarvoor welgemeende dank”, klinkt het vervolgens.
Over de eenmaking leest u hier meer.
Over Port of Antwerp-Bruges en klimaatneutraliteit leest u hier meer.
