Circulaire starter APPI belooft een derde extra tonnage Haven Oostende

Nieuws, Havens
Roel Jacobus
Voorzitter Charlotte Verkeyn en CEO Dirk Declerck (Haven Oostende) met directeur Boudewijn van Vliet (APPI)
Voorzitter Charlotte Verkeyn en CEO Dirk Declerck (Haven Oostende) met directeur Boudewijn van Vliet (APPI) © Haven Oostende

Een Belgisch-Nederlandse start-up voor recyclage en opwaardering van plastic afval neemt in Haven Oostende een concessie van 15 hectare. APPI wil in 2026 starten met jaarlijks 500.000 ton maritieme trafiek, een derde van het huidige haventotaal.

De Belgisch-Nederlandse start-up Advanced Plastic Purification International NV (APPI) tekende een overeenkomst voor een concessie van 15 hectare. Die is gelegen in de circulaire cluster op de zone Plassendale. Het gaat om de gronden rond de drie opslagtanks van GFS Terminals tussen het Kanaal Oostende-Brugge en de Marie Curielaan.
APPI wil vanaf eind 2024 bouwen om in 2026 operationeel te zijn. Het bedrijf zal er niet meer bruikbare plastics sorteren, schoonmaken en bewerken tot grondstoffen voor nieuwe plastic toepassingen en producten. Daarnaast zal het proces in grote mate in de eigen energiebehoefte voorzien en CO2-neutraal zijn.

500.000 ton per jaar

APPI voorziet initieel een totale aan- en afvoer per schip van 500.000 ton per jaar. Dat is een derde van de huidige 1,5 miljoen ton in de volledige Haven Oostende. Het bedrijf verwacht 110 jobs te creëren.

“De komst van APPI past perfect binnen onze strategie om duurzame maritieme groeimarkten een plaats te geven”, zegt CEO Dirk Declerk van Haven Oostende. “De circulaire cluster, die ondertussen vaste vorm gekregen heeft, brengt bedrijven samen op één zone in het havengebied. De ondernemingen die we aantrekken, delen hun kennis, versterken elkaars vraag en aanbod en trekken nieuwe spelers aan.”

Plastic terug naar olie

“In Haven Oostende vonden we een meedenkende en pragmatische partner met een duidelijke visie voor een geïntegreerde circulaire cluster”, zegt Boudewijn van Vliet van APPI. “Een dergelijke voedingsbodem is essentieel voor het slagen van ons maatschappelijk relevant en noodzakelijk project. Dat is gebaseerd op bestaande, bewezen efficiënte technologieën die op aanzienlijke schaal toegepast zullen worden.”

APPI is een start-up maar Boudewijn van Vliet (51) heeft een achtergrond in internationale trading en beheer van goederenstromen bij onder meer Cargill, Citi Group en Mercuria Energy Group. Sinds 2021 is hij bestuurder in het Nederlandse beursgenoteerde (Euronext) bedrijf Pryme dat technologie voor het chemisch recycleren van plastic ontwikkelt. Tot de grootste aandeelhouders van Pryme behoren onder meer Zwitserse, Noorse en Amerikaanse banken. Het bedrijf heeft een R&D-centrum in Gent en neemt dit jaar in Rotterdam zijn eerste eigen fabriek Pryme One in gebruik. Daar zal plastic afval omgezet worden in petrochemische olie, waarvoor een afnamecontract met Shell gesloten werd.