Fusiehaven Port of Antwerp-Bruges blaast kaarsje uit

Nieuws, Havens
Julie Desmet
Port of Antwerp-Bruges
Port of Antwerp-Bruges © Port of Antwerp-Bruges

Port of Antwerp-Bruges bestaat morgen – 22 april 2023 – een jaar. De havens van Antwerpen en Zeebrugge besloten vorig jaar om onder één noemer verder te gaan. Wat betekent de fusie nu, een jaar later?

Het samengaan van de havens van Antwerpen en Zeebrugge hertekende het West-Europese maritieme landschap in 2022 grondig. De gloednieuwe, eengemaakte haven stak haar ambities niet onder stoelen of banken. “We willen een wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent”, zo klonk het. Nieuwe investeringen en projecten bevestigen de aantrekkingskracht van de eengemaakte haven – en dat ondanks de moeilijke geopolitieke context van vandaag.

Waterstof

De eenwording maakte een belangrijke versnelling mogelijk in de reeds aanwezige innovatie- en energieambities van beide havenbedrijven. Zo profileert Port of Antwerp-Bruges zich vandaag als belangrijke speler in de import, lokale productie, verwerking en doorzet van groene waterstof en waterstofdragers (zoals ammoniak en methanol) naar het hinterland. Enkele concrete waterstofprojecten staan inmiddels klaar om uitgerold te worden.

Lng en aardgas

Het afgelopen jaar ontpopte Port of Antwerp-Bruges zich steeds meer als belangrijke schakel in de internationale logistieke keten. Vandaag komt bijvoorbeeld 15% van de totale aanvoer van lng en aardgas naar Europa binnen via havenplatform Zeebrugge. Een jaar eerder was dat zo’n 8%. Wat betreft energiebevoorrading en -transitie wil de fusiehaven ook in de toekomst haar pioniersrol blijven opnemen.

Slimme haven

Het integratieproces om de verschillende digitale toepassingen naar één systeem om te vormen, is volop aan de gang. Geografische data van platform Zeebrugge werden intussen geïntegreerd in de Digital Twin (een virtuele kopie van de haven) en ook de realtimedata (bijvoorbeeld luchtkwaliteitssensoren) werden hieraan gekoppeld. Om uit te groeien tot een ‘slimme’ haven, bouwt de haven ook verder aan een netwerk van autonome dronessensoren om de veiligheid aan de kaaimuren te verhogen en slimme camera’s.

Containervolumes

Ook vullen de havens elkaar aan wat betreft de verschuiving van de containervolumes van Antwerpen naar Zeebrugge. Omdat Antwerpen het afgelopen jaar op de limiet zat wat betreft containercapaciteit, konden bedrijven uitwijken naar platform Zeebrugge voor hun containerbehandeling.

Beide havenplatformen hebben gemeenschappelijke uitdagingen die ze nu samen aangaan, waaronder de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Port of Antwerp-Bruges lanceerde onlangs de jobsite www.havenjobs.com. Door vacatures op te nemen van zowel Antwerpse als Zeebrugse havenbedrijven bereikt de website een breed Vlaams publiek.

Trots

Port of Antwerp-Bruges kan zowel tevreden terugblikken als vooruitkijken. “De fusie is een win-win en een toegevoegde waarde voor zowel Zeebrugge als Antwerpen”, zegt Dirk De fauw, burgemeester van de stad Brugge en ondervoorzitter van Port of Antwerp-Bruges. “Nu, een jaar na het effectieve samensmelten van beide havens, zien we dat heel duidelijk in de cijfers. Die toegevoegde waarde bleek overigens ook uit de gezamenlijke optredens in het buitenland, die door het havencliënteel erg werden gesmaakt, zoals de prinselijke missies in het Verenigd Koninkrijk, de VS, Japan en het bezoek van de koning en koningin aan de haven van Duqm in Oman. Ik ben ervan overtuigd dat dit gevoel alleen maar zal versnellen en versterken in de toekomst. We hebben hier een haven waar we trots op mogen zijn, want we zijn de eerste wereldhaven die de ambitie heeft om economie, mens en klimaat met elkaar te verzoenen.”

Jacques Vandermeiren, CEO van Port of Antwerp-Bruges: “Na één jaar zijn we niet alleen één haven. Vandaag, één jaar later, ervaar ik ook dagelijks op de werkvloer hoe we tot één hecht management en één hecht team zijn uitgegroeid. Dat we op die manier samen één haven vormen, die zich bovendien sterk houdt in geopolitiek en economisch uitdagende tijden en tijdens de energiecrisis, kan ook op heel wat internationale weerklank rekenen.”

Fusiehaven Port of Antwerp-Bruges blaast kaarsje uit – Flows

Fusiehaven Port of Antwerp-Bruges blaast kaarsje uit

Nieuws, Havens
Julie Desmet
Port of Antwerp-Bruges
Port of Antwerp-Bruges © Port of Antwerp-Bruges

Port of Antwerp-Bruges bestaat morgen – 22 april 2023 – een jaar. De havens van Antwerpen en Zeebrugge besloten vorig jaar om onder één noemer verder te gaan. Wat betekent de fusie nu, een jaar later?

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.