Kernkabinet raakt het eens over aanstelling drugscommissaris

Nieuws, Havens
Koen Dejaeger
20220817 Beveren GIP douane backscatter
De ‘backscatter’ van de douane is een tot scanner omgebouwde bestelwagen die zeecontainers in korte tijd controleert © Julie Desmet

Het federale kernkabinet is het vrijdag principieel eens geraakt over het voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) om een nationaal drugscommissaris aan te duiden. Dat bevestigt haar kabinet.

Verlinden lanceerde het idee voor een drugscommissaris donderdag in de plenaire vergadering van de Kamer, waar ze vragen kreeg over het drugsgerelateerde schietincident in Merksem. Daarbij kwam maandag een elfjarig meisje om het leven.

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Younes ‘El Magico’ E.B. (28) vrijdag veroordeeld tot acht jaar cel en 32.000 euro boete voor de invoer van cocaïne via de Antwerpse haven. Hij is een oom van het meisje uit Merksem dat werd doodgeschoten. Zijn onmiddellijke aanhouding werd bevolen.

De drugscommissaris moet de maatregelen van verschillende beleidsniveaus stroomlijnen en op elkaar afstemmen, zo meldt Belga vrijdagavond 13 januari.

Het is de bedoeling om de drugscommissaris “zo snel mogelijk” aan te stellen, vernam Belga van het kabinet-Verlinden.

Vastberaden

De minister besprak het incident in Merksem vrijdag tijdens een telefoongesprek met Europees commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson, tweet die laatste. Johansson brengt op 7 februari een bezoek aan de Antwerpse haven, kondigt ze aan. “We zijn vastberaden om de strijd tegen drugstrafiek op te voeren”, klinkt het.