Brandweer rukt uit voor brand op voormalig opleidingsschip

Nieuws, Havens
Koen Dejaeger
Rookontwikkeling op 'Cdt. Fourcault'
Rookontwikkeling op ‘Cdt. Fourcault’ © CDN

De brandweer van Antwerpen is maandag in de late namiddag uitgerukt voor een brand op het schip ‘Cdt. Fourcault’, dat in het Kattendijkdok ligt. De oorzaak van het vuur moet nog worden onderzocht.

De brandweer kreeg maandag 23 januari omstreeks 15.00 uur melding van een brand op het schip ‘Cdt. Fourcault’ en kwam met de grote middelen ter plaatse aan het Kattendijkdok. De rook was afkomstig van een brand die was uitgebroken in de machinekamer.

“Het was niet eenvoudig om de brand te lokaliseren op het schip”, aldus de brandweer van Antwerpen. “Er was wel wat rookontwikkeling en door het vuur kwam er ook veel hitte vrij. Bovendien is de ruimte op het schip zeer beperkt, waardoor het voor onze mensen moeilijk werken was. Uiteindelijk zijn we erin geslaagd om bij de derde poging het vuur te blussen met schuim.” Om 16.30 uur waren de vlammen volledig geblust.

Op het moment van de brand was er niemand aan boord van het schip. De precieze oorzaak moet nog worden onderzocht.

Duikexpedities

De ‘Cdt. Fourcault’ werd volgens de website Onroerend Erfgoed in 1968 gebouwd op de Chantier Naval in Rupelmonde. Het schip kreeg de naam ‘Loodsboot 1’ en was tot in 1985 in gebruik als loodstender. Vanaf dat jaar tot in 1991 werd de ‘Loodsboot 1’ gebruikt als opleidingsschip voor de Zeevaartschool. Het schip kreeg de naam ‘Cdt. Fourcault’, naar de gezagvoerder van het Belgische opleidingsschip ‘Comte de Smet de Naeyer’, dat in 1906 verging.

Na het samenvoegen van de Rijkszeevaartschool van Oostende en de Hogere zeevaartschool van Antwerpen werd het schip buiten gebruik gesteld. Het schip lag van 1992 tot 2000 in Oostende te verkommeren, tot het in dat jaar werd gekocht door een Nederlandse particulier. Die gebruikt het schip voor onder meer duikexpedities en bergingsoperaties.