Oorzaken olievervuiling in Antwerpse haven nog onduidelijk

Nieuws, Havens
Bart Meyvis
Olievlek 20220110
Olievlek © Dennis Larsen via Pixabay

Afgelopen weekend werd er olievervuiling opgemerkt in het Deurganckdok en op verschillende andere plaatsen in de Antwerpse haven. Waar de olievervuiling vandaag komt, is voorlopig niet duidelijk.

“Een groot deel van het havengebied is afgelopen weekend getroffen door een olievervuiling”, zegt Gert Ickx , woordvoerder van Port of Antwerp-Bruges. “Verder onderzoek zal moeten uitmaken of er één enkele oorzaak is van de vervuiling in het Deurganckdok en de haven op rechteroever (zoals een schip dat een interne verplaatsing in de haven gemaakt heeft), of meerdere oorzaken. Door de vlotte samenwerking met alle partners en inzet van innovatieve technieken konden we snel optreden en erger voorkomen. Zo brachten we de omvang van het incident met drones in beeld en konden we rekenen op Brabo om snel met de schoonmaak van start te gaan. We werken samen met alle betrokkenen om de impact op de werking van de haven tot een minimum te beperken. Zo is er zondag al een zeeschip in de getroffen zone aangemeerd, onmiddellijk ingedijkt zodat de vervuiling het schip niet kon bereiken, en gelost en terug vertrokken zonder vervuiling.”

Erger voorkomen

Niels Vanlaer, business continuity manager operations van Port of Antwerp-Bruges, prees op LinkedIn alle partijen die hadden meegewerkt om de vervuiling te bestrijden. “Dankzij de vlotte en proactieve samenwerking tussen onze incident management officers, port authority supervisors, de verkeersleiding, VTS en alle betrokken partners van de nautische keten konden we erger voorkomen. Zo beperkten we de impact op het milieu en de operaties. Er was een snelle beeldvorming van het incident dankzij drones en een efficiënte cleaning van de dokken en de samenwerking met Brabo Harbour Pilots and Boatmen.”