Zeebrugge centrale as Europese CO2-snelweg naar Noorwegen

Nieuws, Havens
Roel Jacobus
20220629 Zeebrugge Fluxys Equinor CO2
Fluxys en Equinor CO2-pijpleiding van Zeebrugge naar Noorwegen © Fluxys

Fluxys en het Noorse Equinor plannen een 1.000 kilometer lange pijpleiding vanuit Zeebrugge voor het opslaan van afgevangen CO2 onder de Noorse zeebodem. Daarbij horen een groot aanvoernetwerk en inzamelpunt voor CO2 uit de Europese industrie.

Het Belgische Fluxys en het Noorse Equinor zijn overeengekomen om een groot infrastructuurproject te ontwikkelen dat België met Noorwegen verbindt om afgevangen CO2 van uitstoters te vervoeren naar veilige opslagplaatsen in de Noordzee. Het project zit in de fase van de haalbaarheidsstudie. Een investeringsbeslissing wordt in 2025 verwacht.

Het megaproject bestaat uit twee onderdelen. Enerzijds wordt Equinor beheerder van een onderzeese pijpleiding van 1.000 km vanuit Zeebrugge naar veilige en permanente opslag onder de zeebedding op het Noorse continentale plat. Die offshoreleiding zal een vervoerscapaciteit van twintig tot veertig miljoen ton CO2 per jaar hebben.

Vóór 2030

Anderzijds bouwt en exploiteert Fluxys in Zeebrugge een ‘inzamelpunt’ voor het voeden van de pijpleiding met afgevangen CO2 van de Noordwest-Europese industrie. Dit wordt het centraal station van een vervoersnet met open toegang, bijvoorbeeld voor vloeibaar gemaakt CO2 uit maritieme en continentale hubs. Er wordt gedacht aan een leidingaftakking naar de haven van Duinkerke en extra Noordwest-Europese verbindingen.

Vóór 2030 willen Fluxys en Equinor hun CO2-infrastructuurproject gebruiksklaar. Ze spelen daarmee in op een groeiende behoefte aan ‘carbon capture and storage’ (CCS) van de industrie. Fluxys en Equinor gaan nu in gesprek met grote Europese bedrijven. Er is nog geen informatie bekendgemaakt over de kostprijs van het project en de exacte locatie in Zeebrugge.