Oliefilm op Schelde door lek bij TotalEnergies in Antwerpen

Nieuws, Havens
Bart Meyvis
Luchtopname Platform Antwerpen
Luchtopname Platform TEPA Antwerpen © TotalEnergies

Op de Schelde drijft een oliefilm veroorzaakt door een productlek bij TotalEnergies in Antwerpen. De productie-eenheid werd meteen stilgelegd. Er werden stalen genomen en de situatie wordt verder gemonitord. Er is geen hinder voor de scheepvaart.

“Op onze raffinaderij in Antwerpen is er zondagmiddag 26 juni een productlek ontstaan naar het koelwatercircuit wat voor een doorbraak naar de Schelde heeft gezorgd”, zegt Ann Veraverbeke, woordvoerster van TotalEnergies. “Hierdoor is er een lichte oliefilm zichtbaar op de Schelde. We hebben meteen onze productie-eenheid stilgelegd waardoor het lekken gestopt is. Vervolgens hebben we de Scheepvaartpolitie, Port of Antwerp-Bruges en de verschillende betrokken overheden gecontacteerd.”

Stalen

Zondagavond 26 juni schakelde TotalEnergies een drone in om de oliefilm verder te monitoren. “We hebben een stalenprogramma opgestart en hebben de hele nacht de situatie opgevolgd”, zegt Veraverbeke. “We hebben nog met een drone en een helikopter boven de oliefilm gevlogen om deze te monitoren. De laatste resultaten van de stalen wijzen op een goede waterkwaliteit. De Scheepvaartpolitie is ter plaatse en volgt de situatie verder op. Er is op geen enkel moment hinder voor de scheepvaart geweest.”

Maritieme Toegang

Nick Arys van het departement Mobiliteit en Openbare Werken, afdeling Maritieme Toegang licht toe: “Zondagmiddag hebben wij inderdaad een oproep gekregen van de collega’s van MDK (het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust) Zandvliet over een olielek ter hoogte van de Van Caluwaertsluis. Deze was in eerste instantie moeilijk te lokaliseren. Uiteindelijk werd deze gevonden met de hulp van baggertoezichters en zijn wij met een olieruimvaartuig ter plaats gegaan. Door voorbijvarende scheepvaart en de getijden was het niet meer mogelijk om de oliefilm in te dammen. Wij hebben dan beslist om deze met detergenten te bestrijden. Om 23.00 uur hebben wij onze operatie gestaakt omdat het donker werd. Bij een inspectie deze ochtend bleek de oliefilm verdwenen.”