13 doden bij explosie op schip met chloorgascontainer in haven Aqaba

Nieuws, Havens
Bart Meyvis
Chloorgasongeval in Aqaba

Op maandag 27 juni zijn zeker 13 mensen omgekomen en meer dan 250 gewond nadat een havenkraan een container met chloorgas liet vallen in de haven van Aqaba in Jordanië. De haven en het strand van de populaire badstad zijn afgesloten. 

Om een nog onduidelijke reden is een container, met daarin 25 ton chloorgas, tijdens het laden losgekomen en naar beneden gevallen, deels op het schip, deels op de kade. Hierdoor kwam een erg giftige gele wolk chloorgas vrij. 

Veel slachtoffers

Zeker dertien mensen zijn omgekomen en meer dan 250 gewonden zijn overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal, zo melden de Jordaanse authoriteiten. Medische voorraden werden met spoed naar de plaats van het ongeval gebracht. Dr. Jamal Obeidat, een plaatselijke gezondheidsambtenaar, drong er bij de mensen op aan om binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. 

Gaslek gedicht

Volgens de Jordaanse staatstelevisie zou Premier Bisher Al Khasawneh op weg zijn naar de havenstad. De gouverneur van Aqaba zei dat burgerbeschermingsteams er ondertussen in geslaagd zijn om het gaslek te dichten. De Jordaanse regering heeft een onderzoek bevolen naar de omstandigheden van het ongeval.

Aqaba is een stad in Zuidwest-Jordanië en de enige havenstad van het land. De stad grenst aan het Israëlische Eilat. Akaba en Eilat bevinden zich aan het uiterste noorden van de Golf van Akaba die deel uitmaakt van de Rode Zee. 

Hiernaast ziet u een video van het ongeval met de chloorgascontainer in de haven van Aqaba, Jordanië.