Eerste Federale Innovatie Award gaat naar Tech Forces against Drugs

Nieuws, Douane
Melanie De Vrieze
Uitreiking Federale Innovatie Award aan Kristian Vanderwaeren
Uitreiking Federale Innovatie Award aan Kristian Vanderwaeren © Livestream Federale Innovatie Award

De douane werd donderdagavond 25 mei uitgeroepen als winnaar van de eerste Federale Innovatie Award. Het initiatief Tech Forces against Drugs combineert de inzet van gedreven douaniers met artificiële intelligentie, camerasystemen en geavanceerde sensoren.

Kristian Vanderwaeren, topman van de douane, sprong net geen gat in de lucht toen de winnaar van de eerste Federale Innovatie Award bekendgemaakt werd. De nieuwe prijs, die er kwam onder impuls van minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen), beloont het beste innovatie-initiatief binnen de federale overheid. De winnaar wordt gekozen door de federale ambtenaren.

“De overheid gaat volop voor moderniteit”, benadrukte minister De Sutter. “Van buitenaf bestaat het cliché nog van de typische ambtenaar, maar dat is al lang achterhaald. De 48 inzendingen bewijzen dat het ambtenarenapparaat overvloeit van inspiratie, innovatie en vooral veel drive.”

Vanderwaeren onderstreepte bij het overhandigen van de prijs het belang van Tech Forces against Drugs. “Als je met innovatie te maken hebt, moet je een maatschappelijk duidelijke invalshoek hebben. Die drugs moeten we stoppen. Als we niets doen, dan zijn we over tien jaar een narcostaat. Toen ik op werkbezoek was in Brazilië, zag ik dat ze alle containers die ze uitvoerden, scanden. Als we nu in de haven van Antwerpen alles scannen wat uit Zuid-Amerika komt, dan halen we het eruit.”

Elektronische neus

Met het initiatief Tech Forces against Drugs moeten controles naar illegale of gevaarlijke goederen zoals drugs, wapens en gesmokkelde tabak, die in de Belgische havens en luchthavens passeren, nog efficiënter verlopen. De douane rolt een nieuw IT-platform uit en risicovolle goederen worden voortaan gescand met behulp van geavanceerde camerasystemen en artificiële intelligentie.

Daar hoort ook een wereldprimeur bij: via een soort elektronische neus zullen goederen besnuffeld worden om zo de pakkans nog te verhogen. Het project gaat van start in de haven van Antwerpen, waar het de invoer van cocaïne moet tegengaan.

De andere finalisten waren de Federale Politie en het ministerie van Defensie, NMBS, RIZIV en RSZ.