Van Quickenborne wil zakenmodel drugsmaffia “kraken”

Nieuws, Douane
Koen Dejaeger
Vincent Van Quickenborne
Vincent Van Quickenborne © Kabinet Van Quickenborne

“Als we een vijfde van de drugstrafiek in beslag nemen, kraken we het zakenmodel van de drugsmaffia”, zo laat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) optekenen in een interview met de krant Le Soir.

In het interview met Le Soir zegt de minister dat Justitie “zijn tanden toont” aan de drugsmaffia. Het plan van de minister is om 20% van de drugstrafiek in beslag te nemen en op die manier het zakenmodel van de maffia te kraken. Dat wil hij doen met een gezamenlijke inspanning van zijn departement en andere betrokken diensten.

De internationale drugshandel en de daaraan verbonden criminele organisaties kiezen vaak voor de havens van Rotterdam en Antwerpen om drugs te verschepen. In de beide havens werd in 2022 maar liefst 160 ton cocaïne aangetroffen en in beslag genomen, waarvan ongeveer 110 ton in Antwerpen.

Intelligente containers

Dat cijfer van de in beslag genomen hoeveelheid, wil Van Quickenborne optrekken naar 220 à 250 ton, wat overeen zou komen met 20% van de drugshandel. Op basis van gegevens van Europol maakt de minister zich sterk dat op die manier het businessmodel van de drugsmaffia “gekraakt” kan worden.

Om die ambitieuze doelstelling te verwezenlijken, wil de minister investeren in extra manschappen voor de federale gerechtelijke politie. Van Quickenborne verwijst ook naar investeringen in meer mensen en middelen voor de douane, wat eerder al werd aangekondigd, en hij wil inzetten op intelligente containers. “Het idee is dat de politie wordt gewaarschuwd als de deur opnieuw wordt geopend.”

Mobiele scanners

De douane maakte bekend vijf mobiele containerscanners aan te kopen. Een eerste wordt verwacht tegen eind 2023. Eerder werd ook gemeld dat de douane 108 extra medewerkers zou aanwerven. “We willen evolueren naar 100% scanning van risicocontainers”, aldus Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal van de douane.

Het is nog niet bekend hoe die gigantische hoeveelheden in beslag genomen drugs verwerkt moeten worden. De drugsberg die wordt gevonden in de haven, stelt de douane vandaag al voor een groot probleem: het vernietigen van de in beslag genomen ladingen. Dat gebeurt in gespecialiseerde verbrandingsovens, maar de capaciteit ervan is beperkt. Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) liet wel al weten de capaciteit van de ovens op te voeren.

In de strijd tegen de drugscriminaliteit, pleitte premier Alexander De Croo (Open Vld) ook al voor de oprichting van een ‘havenkorps’. Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageerde daarop dat een dergelijk havenkorps reeds bestaat, met name de ‘federale scheepvaartpolitie’, die volgens hem schromelijk onderbemand is. Antwerps VB-kopstuk Filip Dewinter riep dan weer op om het leger in te zetten, en liet zich daarbij flankeren door enkele gewezen politiemensen.