EU akkoord met beperktere controles Ierse Zee

Nieuws, Douane
Melanie De Vrieze
Wegwijzer brexit
Wegwijzer brexit © Pixabay.com

De EU is bereid om fysieke douanecontroles in de Ierse zee te beperken tot enkele vrachtwagens per dag, als de Britten in real time data geven over de verhandelde goederen. Dat zegt Europees commissaris Maroš Šefčovič aan de Financial Times. 

Europees commissaris Maroš Šefčovič is verantwoordelijk voor de relaties met het Verenigd Koninkrijk na de Brexit. Hij maakt met zijn uitspraak in de Britse krant een opening naar de kersverse premier Liz Truss. Als minister van Buitenlandse Zaken diende ze wetgeving in die het Noord-Ierse protocol met de voeten trad. Die wetgeving zou alle controles van goederen die voor Noord-Ierland bestemd zijn, opschorten.

Realtimegegevens

Aan de Britse zakenkrant deelde Šefčovič mee dat de controles effectief ‘onzichtbaar’ kunnen worden, op voorwaarde dat de Britten realtimegegevens verstrekken over de handelsbewegingen. “Als de gegevens in het systeem ingevoerd worden wanneer de goederen vanuit Groot-Brittannië op de ferry gezet worden, dan kunnen we ze vanop afstand verwerken terwijl ze richting Noord-Ierland varen.” Er zouden volgens Šefčovič alleen nog maar fysieke douanecontroles gebeuren bij het vermoeden van illegale handel, drugs, gevaarlijk speelgoed of vergiftigd voedsel, “doorgaans een paar vrachtwagens per dag.”

Hij zei ook nog dat er bijna geen verschil is tussen de vraag van de Britten om geen controles uit te voeren en het aanbod van de EU om de controles te beperken tot een absoluut minimum, uitgevoerd op een onzichtbare manier.