Cepa en Alfaport lanceren lijvige brochure ‘Onze haven drugsvrij’

Nieuws, Douane
Michiel Leen
Campagnebeeld 'Onze haven drugsvrij'
Campagnebeeld ‘Onze haven drugsvrij’ © CEPA

Cepa en Alfaport Voka lanceren een uitgebreide brochure waarin ze tips bundelen die havenmedewerkers alerter en weerbaarder moeten maken in de strijd tegen drugs binnen de Antwerpse haven.

Cepa en Alfaport Voka lanceren de nieuwe brochure ‘Onze haven drugsvrij – Wat kan jij doen?’, die havenmedewerkers handvaten wil aanreiken om correct én veilig te reageren wanneer ze met drugscriminaliteit in de haven geconfronteerd zouden worden. De brochure bundelt kernboodschappen uit de campagne ‘Onze haven drugsvrij’, de gezamenlijke campagne van Cepa en Alfaport Voka, en werd dus ook opgesteld in nauwe samenwerking met de afdeling Drugs van de federale gerechtelijke politie.

Signalen herkennen 

In de brochure wordt dieper ingegaan op het veiligheidsbeleid van havenbedrijven en terminals, de meest courante smokkeltechnieken en de methodes die het drugsmilieu gebruikt om havenmedewerkers aan te trekken. Daarnaast wordt uitgelegd welke gedragingen kunnen wijzen op verdachte activiteiten. Ook het bestaan van het anonieme meldpunt voor drugs wordt in herinnering gebracht. 

Bijscholing 

De zeventien bladzijden tellende brochure is een hulpmiddel om nieuwe medewerkers al tijdens hun introductie bewust te maken van de problematiek. Maar vooral voor bestaande medewerkers is het een nieuw aanknopingspunt om het onderwerp onder de aandacht te houden. Bedrijven in de haven kunnen zo tijdens interne infomomenten ingaan op de bredere problematiek en ook hun eigen veiligheidsprocedures toelichten. Cepa voorziet in elk van zijn opleidingen de nodige aandacht aan de drugshandelproblematiek en bezorgt een exemplaar van de brochure aan de losse en vaste havenarbeiders die op OCHA een instroomopleiding of terugkomdag volgen. 

Michiel Leen