Operatie Sky: arrestatie MSC-bediende voor feiten gepleegd bij Maersk

Nieuws, Douane
Michiel Leen
Drugsvangst
Drugsvangst © Archief Flows

Bij de tien arrestanten die maandag werden opgepakt in het Sky ECC-onderzoek, is ook een medewerkster van rederij MSC betrokken. De feiten die tot haar arrestatie leidden, zou ze bij haar vorige werkgever Maersk hebben gepleegd.

Op basis van gegevens uit het gekraakte Sky ECC-netwerk verrichtte de federale gerechtelijke politie afgelopen maandag tien arrestaties. Negen van de tien verdachten zijn door de onderzoeksrechter aangehouden. Bij hen is volgens Gazet van Antwerpen ook een 28-jarige medewerkster betrokken die al enkele maanden voor MSC werkt en banden zou hebben met twee criminele families uit Antwerpen. Ze zou illegale opzoekingen gedaan hebben in databanken om de bendes te helpen. 

Bij MSC Belgium bevestigt CEO Marc Beerlandt het nieuws van de arrestatie, maar het verhaal heeft ook een opmerkelijke twist. “De dame is inderdaad een medewerker van onze exportafdeling, maar volgens onze informatie gaat het bij haar arrestatie om feiten die ze pleegde bij haar vorige werkgever, rederij Maersk.” 

Procedure aangescherpt

Beerlandt stipt aan dat de procedures rond de toegang tot data bij MSC zijn aangescherpt: er wordt gemonitord wie welke bewegingen opvolgt. Medewerkers van de exportafdeling kunnen geen informatie of orders uit de importafdeling doorgeven. “Voor de collega’s komt deze arrestatie wel als een schok. Het is de tweede keer dat zoiets gebeurt.”

Het Antwerpse kantoor van Maersk is op de hoogte van de arrestatie, maar onthoudt zich van inhoudelijk commentaar op een lopend onderzoek. 

Michiel Leen