Deegexporteur Maître André verhuist naar Zeebrugge

Nieuws, Douane
Roel Jacobus
Deegproducent Maître André
Deegproducent Maître André © Screenshot Maître André

Producent en verwerker van deeg Maître André wil voor zijn groei verhuizen naar het havengebied tussen Zeebrugge en Brugge. Het bedrijf verwijst in zijn bouwaanvraag expliciet naar havengebonden trafieken met onder meer het VK en Ierland.

De eigenaar van een bedrijventerrein langs de Kleine Pathoekeweg 40 in Brugge vraagt een bouwvergunning om een nieuwe huisvesting te bouwen voor Maître André. De gebouwen vooraan op het terrein worden verhuurd aan Houthandel Huys. Om ook het achterste gedeelte van bijna 13.000 vierkante meter te kunnen bebouwen, moest de eigenaar op zoek naar een havengebonden gebruiker.

Die werd nu gevonden bij voedingsproducent Maître André in de buurgemeente Zuienkerke. Het bedrijf produceert enerzijds verse degen op rol voor de professionele markt, bijvoorbeeld voor patisserie en pizza’s. “De eindklanten zijn restaurateurs, bakkers, slagers en traiteurs die via distributeurs beleverd worden in België en het buitenland, waaronder ook een groot deel in het VK”, meldt de nota bij de vergunningsaanvraag. “Omgekeerd wordt via Zeebrugge een deegspecialiteit geïmporteerd en verdeeld. Anderzijds ontwikkelt het bedrijf afgewerkte producten op basis van deeg, onder andere quiches en chèvrefeuilles voor horeca en retail.”

Doorgroeien op Britse markt

De activiteiten groeien en daarom zoekt Maître André een nieuwe, grotere locatie. Vandaag telt het bedrijf een vijftiental personeelsleden en werkt het samen met het nabije maatwerkbedrijf Footstep. Op de nieuwe locatie zal het bedrijf de werkgelegenheid verder uitbreiden.

De vergunningsaanvraag omvat gekoelde productie- en opslagruimtes. Het bedrijf benadrukt dat een groot deel van de afzet via de haven van Zeebrugge naar het VK gaat. “Maître André stuurt wekelijks een drietal vrachtwagens naar het VK en koopt maandelijks een tot twee vrachtwagens producten uit het VK en Ierland.”

Het openbaar onderzoek loopt tot en met 24 oktober.

Roel Jacobus