ATPC sluit controversiële raffinaderij in Antwerpen

Nieuws, Douane
Michiel Leen

Raffinaderij ATPC in de Antwerpse haven sluit weldra de deuren. Een kwart van het personeel dreigt zonder job te vallen. De raffinaderij werd in het verleden gelinkt aan ernstige geurhinder in Antwerpen.

ATPC zet zijn raffinageactiviteiten aan de Beliweg, tussen het Vierde en Vijfde Havendok in de haven van Antwerpen, stop. Dat meldt Gazet van Antwerpen vrijdag. Volgens vakbondsbronnen komen zo dertig jobs op de helling te staan: achttien operationele- en twaalf stafdienstmedewerkers. ATPC heeft in Antwerpen ook opslagactiviteiten, maar die zouden voorlopig buiten schot blijven. 

Ombouwen tot importterminal 

ATPC produceert in Antwerpen bitumen, een afgeleide van ruwe olie, dat als basis wordt gebruikt voor onder andere de productie van asfalt en dakbedekking. Volgens Gazet van Antwerpen komt de stopzetting er omdat het moederbedrijf de site wil ombouwen tot een importterminal voor bitumen. De overeenkomst met moederbedrijf Vittol zou aflopen.

De raffinaderij – waarvan de Antwerpse aanwezigheid teruggaat tot 1933 – was in het verleden enkele keren gelinkt aan geurhinder die ook in de Antwerpse binnenstad merkbaar was en staat onder verscherpt toezicht van de milieuautoriteiten. 

De opslagactiviteiten van de groep blijven buiten schot. Die werden in 2018 nog fors uitgebreid. Ook de vergroting van de diepgang op de Noordkaai van het Vijfde Havendok kwam er op vraag van concessionaris ATPC en de ‘buren’ van STANDIC. 

Michiel Leen