Wachtparking Dover te klein en te laat voor volledige brexitcontrole

Nieuws, Douane
Roel Jacobus

In Dover geraakt de bijkomende truckparking niet tijdig klaar voor de volgende brexitfase en bovendien wordt de capaciteit tot een twaalfde gereduceerd. De haven van Portsmouth is wel op tijd klaar en in Hull worden extra mensen aangeworven.

De Britse douanedienst HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs) schroeft de plannen voor de brexitwachtparking in Dover fors terug. Dat meldt het Institute of Export & International Trade in een overzicht van de brexitvoorbereidingen.

Na weerstand van omwonenden in het dorpje Guston is het oorspronkelijke idee van een douane-inklaringspark voor 1.200 vrachtwagens geschrapt. Het terrein wordt verkleind tot een kwart van de oppervlakte en er worden aarden wallen aangelegd om de geluidshinder te beperken. Door deze maatregelen zal er maar plaats zijn voor 96 vrachtwagens.

Andere locaties

Bovendien start de aanleg pas ten vroegste in februari 2022. Het is onwaarschijnlijk dat het park vóór de zomer klaar zal zijn. Dat is veel later dan de laatste fase van de invoering van de nieuwe regels – het zogenaamde Border Operating Model – op 1 januari 2022. De faciliteit is nodig voor douaneaangiften en fysieke gezondheidscontroles op de invoer van voedsel en dieren.

Volgens de gewijzigde plannen zullen in Guston/Dover alleen HMRC-controles uitgevoerd worden. De fysieke gezondheidscontroles op gekoeld en bevroren voedsel worden verplaatst naar een niet nader genoemde locatie in het nabijgelegen Whitfield. De controles op levende dieren verhuizen naar een derde locatie.

Portsmouth en Hull wel op tijd

Ook in Holyhead zijn er problemen met de timing. In deze haven op een landtong van Wales, slechts zestig kilometer varen van de Ierse hoofdstad Dublin, vond de HRMC nog niet eens een locatie om de controles te organiseren.

Andere havens en terminals staan wel verder. Portsmouth Port meldt dat een grenscontrolepost tijdig klaar zal zijn tegen 1 januari 2022. Het gaat om een investering van 20 miljoen euro. In Hull rekruteert de overheidsdienst voor de voedselimportcontroles om zijn personeelsbestand te verdrievoudigen.

Roel Jacobus