Telex: TLV, NxtPort, Belgica, DHL, Scheldebruggen en prognose +23%

Nieuws, Douane
Jonas Van Boxel
Het oude onderzoeksschip Belgica
Het oude onderzoeksschip Belgica © KBIN – Jorn Urbain

De Antwerpse politie en douane formaliseren hun samenwerking, TLV biedt eigen OBU-toestellen aan, NxtPort opent een kantoor in Singapore en het onderzoeksschip ‘Belgica’ krijgt een tweede leven op de Zwarte Zee.

BELGICA –

In Zeebrugge werd het legendarische onderzoeksschip ‘Belgica’ (zie foto), dat in het najaar vervangen wordt door een gloednieuw vaartuig, overgedragen aan de Oekraïense overheid. Die geeft de 37-jarige ‘oude witte dame’ een tweede leven als onderzoeksschip op de Zwarte Zee. Donderdag 16 september begint de ‘Belgica’ vanuit de Marinebasis van Zeebrugge aan de 8.600 kilometer lange tocht naar de nieuwe thuisbasis Odessa. (RJ)

DOUANE –

De douane en de Politiezone Antwerpen sloten recent een samenwerkingsprotocol. Het akkoord formaliseert het gebruik van de infrastructuur (cellen) van de Politie Zone Antwerpen door de douane in geval van douaneaanhoudingen en regelt de praktische afspraken daaromtrent. Dat was bijvoorbeeld in augustus het geval na een grootschalige actie rond illegale productie van sigaretten, aldus de woordvoerder van de douane. (MDV)

TLV-OBU –

Beroepsfederatie Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV) biedt sinds kort een eigen OBU-toestel aan. Het apparaat kan gebruikt worden voor tolheffingen in België (ook voor de Liefkenshoektunnel), Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Spanje, Portugal, Bulgarije, Hongarije en Polen. “Als beroepsfederatie regelen we alle formaliteiten. We staan ook klaar voor bijstand als er onterechte boetes werden aangerekend”, zegt TLV-directeur Lode Verkinderen. (YDS)

DHL GLOBAL FORWARDING –

Het vrachtwagenverhuur- en leasingbedrijf Fraikin leverde onlangs dertien voertuigen aan DHL Global Forwarding als uitbreiding van de vloot. Het gaat om vier trekkers, vier 19-tonsvrachtwagens en vijf opleggers. Beide bedrijven werken al veertig jaar samen. DHL Global Forwarding België koos opnieuw voor een all-in-operationele leasingformule waarbij de verhuurder instaat voor onderhoud, eventuele depannage, reservevoertuigen en administratieve taken, zoals het aanleveren van veiligheidscertificaten. (PhVDo)

SCHELDEBRUGGEN TEMSE –

Om de elektromechanica van de Scheldebruggen tussen Bornem en Temse te moderniseren gaan de oude en de nieuwe brug om beurt drie nachten dicht voor het verkeer. Vanaf donderdag 16 september is het eerst de beurt aan de oude brug: in de nachten van 16 op 17 september, van 20 op 21 september en van 21 op 22 september, telkens van 21.00 uur tot 6.00 uur. Het verkeer wordt dan in beide richtingen omgeleid over de nieuwe brug. Aansluitend gaat de nieuwe brug dicht van 30 september om 21.00 uur tot 3 oktober om 6.00 uur. Het verkeer wordt dan omgeleid via de oude Scheldebrug. Vanaf midden oktober volgen nog een aantal testen maar zonder afsluiting van de bruggen. (KH)

NXTPORT –

Het datadeelplatform NxtPort heeft, zoals begin deze maand al aangekondigd, nu officieel een kantoor geopend in Singapore. In april was in het kader van de internationale uitrol al een kantoor in Houston opgestart. Het nieuwe kantoor in Houston wordt geleid door Edwin Ebrahimi, die over uitgebreide kennis en ervaring beschikt in de supplychain van de energie- en petrochemische sector en een grote passie heeft voor digitalisering en procesoptimalisering. Het datadeelplatform NxtPort stelt havengemeenschappen onder meer in staat om maritieme bedrijven, logistieke dienstverleners en autoriteiten op een efficiënte digitale manier met elkaar te verbinden. (KH)

TEWERKSTELLINGSPROGNOSE –

Volgens de tewerkstellingsbarometer van Manpower voor het vierde kwartaal van dit jaar is een op twee werkgevers (51%) uit de sector transport en logistiek van plan om zijn personeelsbestand tegen het einde van het jaar uit te breiden. Bij 29% van de bedrijven uit de sector wordt tegen het eind van het jaar een inkrimping van het personeelsbestand verwacht. Daardoor vertoont de netto tewerkstellingsprognose een waarde van +23%. Dat is een stijging met 13% tegenover het vorige kwartaal en het is 26% meer in vergelijking met het vierde kwartaal van 2020. Volgens Manpower heeft het succes van de vaccinatiecampagnes en de versoepelingen het vertrouwen van de werkgevers een boost gegeven. De sector blijft evenwel kampen met een structureel tekort aan chauffeurs en logistieke profielen. (KH)

ZANDVLIETSLUIS –

De Zandvlietsluis op de Antwerpse rechteroever is op woensdag 15 september van 8.00 uur tot 18.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens onderhoudswerken. De sluis is gesperd voor alle scheepvaart. Het landverkeer wordt omgeleid via de Frederik-Hendrikbrug. (JD)