Telex: ‘Ever Ace’, LAG Trailers, transitverbod, polder en Noordpool

Nieuws, Douane
Julie Desmet
Komst van recordschip 'Ever Ace' in haven Rotterdam
Komst van recordschip ‘Ever Ace’ in haven Rotterdam © Henk Claeys

Het recordschip ‘Ever Ace’ is aangemeerd in de Rotterdamse haven, actiecomité ‘Polderdorpen Leefbaar’ is misnoegd over de geluidsstudie van Port of Antwerp en de Russische president Poetin wil in 2022 reguliere containerscheepvaart via de Noordpool.

‘EVER ACE’ –

De aankomst in Rotterdam van de ‘Ever Ace‘ (23.992 teu) als grootste containerschip ter wereld – met een recordlading van 21.718 teu aan boord (zie foto) – heeft op zaterdag 4 september veel volk naar de Maasvlakte gelokt. Onder een stralende zon werd de containerreus die voor deze maidentrip een grasgroene PR-stuwage had gekregen in Yantian, veilig naar de ligplaats aan de ECT Delta South Terminal begeleid door drie sleepboten van Boluda Towage. Na de aanloop in Rotterdam waarbij enkel containers gelost worden, zal de ‘Ever Ace’ op dinsdag 7 september de Maashaven verlaten en koers zetten naar Hamburg. (SV)

TRANSIT LUIK – 

Het transitverkeer van vrachtwagens (+7,5 ton) door Luik is tot 15 oktober verboden. Door de sluiting van de A602 (E25) die door en onder de Vurige Stede passeert, is het zware verkeer in de stad – vooral tijdens de spitsuren – problematisch geworden. De sluiting van de doorgangssnelweg is te wijten aan de reparatiewerken in de tunnels van Kinkempois en Grosses Battes als gevolg van de overstromingen in juli. Vrachtwagenchauffeurs die het transitverbod negeren, riskeren een boete van 180 euro. (PhVDo) 

FLANDERS ROAD SERVICES – 

Flanders Road Services kreeg via zijn vastgoedvennootschap Bratolo BV van Stad Brugge een vergunning voor verdere uitbreiding op de Transportzone in Zeebrugge. De werken omvatten het overkappen van 1.156 vierkante meter vóór een bestaande loods met laadkades en het verharden van 280 vierkante meter als bijkomende oppervlakte voor circulatie van trucks. Er komt ook een kleine uitbreiding van de kantoren met archiefruimte. (RJ)

LAG TRAILERS – 

LAG uit Bree leverde onlangs een nieuwe serie van zeventig containerchassis en bulkcontainers aan Modalis. Het order past in het plan van de Franse logistieke dienstverlener om in drie jaar tijd zijn omzet bijna te verdubbelen tot 50 miljoen euro. Modalis beschikt nu al over een vloot (huur)opleggers van bijna drieduizend eenheden. LAG Trailers breidde dit jaar zijn intermodaal aanbod uit met een nieuwe roestvrijstalen container en een vernieuwd 40 voetaluminium kipcontainerchassis. Eind 2021 worden nog twee nieuwe producten voorgesteld. (PhVDo) 

POLDERDORPEN  – 

Actiecomité ‘Polderdorpen Leefbaar’ betreurt dat er weinig nieuwe informatie of een aanzet tot concrete actie terug te vinden is in de conclusie van de geluidsstudie omtrent lawaaihinder in de Antwerpse haven. De studie werd uitgevoerd in opdracht van Port of Antwerp naar aanleiding van de vele klachten van omwonenden van de zone Verrebroekdok. “Dit onderzoek stuurt ons met een kluitje in het riet”, meldt het comité. “Er wordt volop mist gespoten, tijd gerekt en verantwoordelijkheden afgeschoven.” (JD)

FREDERIC VAN DIEST – 

Op 1 september 2021 werd Frédéric Van Diest benoemd als rechter in de Ondernemingsrechtbank in Antwerpen. Van Diest begon in 2007 als transportadvocaat en was verbonden aan onder andere Wijffels advocaten en CLVD. Na een tussenstop als legal counsel bij Lineas tussen 2017 en 2021 trekt hij opnieuw een toga aan, maar dan als rechter bij de Ondernemingsrechtbank in Antwerpen. (PhVDi)

NOORDPOOLROUTE – 

De Russische president Poetin wil dat er vanaf 2022 reguliere containerscheepvaart komt op de Noordelijke IJszee tussen Vladivostok en Sint-Petersburg. Tegen 2024 zou tachtig miljoen ton containervracht vervoerd moeten worden via de Noordpoolroute. Door de opwarming van de aarde wordt deze route tussen Azië en Europa, die aanzienlijk korter is dan via het Suezkanaal of rond Afrika, steeds beter toegankelijk. Rusland zet al geregeld nucleaire ijsbrekers in om de route open te houden. Volgens Poetin zal Rusland geen beperkingen opleggen aan andere landen om van de route gebruik te maken. (JD)

VAN CAUWELAERT – 

De Van Cauwelaertsluis is morgen – dinsdag 7 september  – van 8.00 uur tot 16.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens onderhoudswerken. De sluis is gesperd voor alle scheepvaart. Het landverkeer wordt omgeleid via de Kruisschansbrug. (JD)