Indaver haalt tienjarig contract met Trinseo binnen

Nieuws, Douane
Michiel Leen
Trinseo-site in Tessenderlo
Trinseo-site in Tessenderlo © Trinseo

Afvalverwerkend bedrijf Indaver gaat in de komende tien jaar gerecycleerd plastic leveren aan de plasticproducent Trinseo in Tessenderlo. Trinseo gebruikt de Indaver-grondstof voor de productie van onder andere zuivelverpakkingen.

Indaver verwerkt single-use plasticverpakkingen zoals yoghurtpotjes en voedselverpakkingen tot gerecycleerd styreen (r-styreen), dat gebruikt wordt voor de productie van nieuwe voedselverpakkingen en andere toepassingen. Het afvalverwerkingsbedrijf, onderdeel van het Katoen Natie-imperium, heeft een afnameovereenkomst met plasticproducent Trinseo in Tessenderlo. Vanaf 2023, het geplande opstartmoment van de nieuwe installatie in Tessenderlo, neemt Trinseo minstens de helft van Indavers r-styreenproductie af om in Tessenderlo te verwerken tot onder meer zuivelverpakkingen. Trinseo pionierde recent nog met een technologie die het mogelijk maakt om hoogwaardige voedselverpakkingen te maken op basis van uitsluitend gerecycleerd plastic. 

Plastics2Chemicals

“Met ons innovatief Plastics2chemicals-project zal Indaver in staat zijn om kunststoffen succesvol te recycleren tot basischemicaliën voor de industrie”, aldus Paul De Bruycker, CEO van Indaver “Zo realiseren we onze ambities om een ​​afvalbeheerbedrijf te zijn dat een essentiële rol speelt in de circulaire economie. Met de langetermijnafnameovereenkomst die met Trinseo is ondertekend, hebben we een van de hoekstenen die onze investering van honderd miljoen euro in een baanbrekende chemische recyclingfabriek zullen ondersteunen.”

Multimodaal? 

Het transport van het r-styreen tussen Antwerpen en Tessenderlo gebeurt in eerste instantie per truck. Indaver laat weten dat het in een eerste fase om vier ISO-tankvrachtwagens per dag gaat. “Als de volumes opgeschaald worden, zullen ook multimodale transportopties bekeken worden in het kader van de nabijheid van de Trinseo Tessenderlo-site bij het  Albertkanaal”, zo klinkt het. 

Michiel Leen