Britten stellen grenscontroles op Europese import opnieuw uit

Nieuws, Douane
Jonas Van Boxel

De Britse regering stelt de controles op goederen vanuit de Europese Unie opnieuw uit. Dat heeft brexitminister David Frost aangekondigd, schrijft Belga. Ten vroegste in juli van volgend jaar zullen de fysieke grenscontroles van kracht zijn.

Volgens minister Frost moest de tijdlijn herzien worden om bedrijven meer tijd te geven zich aan de nieuwe processen aan te passen. Hij verwijst naar de impact van de coronacrisis en de verstoorde bevoorrading in heel Europa. “Dit wordt vooral in de agrovoedingssector gevoeld, waar nieuwe vereisten voor het importeren van producten van dierlijke oorsprong vanaf volgende maand moesten worden ingevoerd. Eerder dan met die controles door te gaan, heeft de regering geluisterd naar zij die om een nieuwe aanpak vroegen om bedrijven meer tijd te geven zich aan te passen.”

In maart werden de grenscontroles, die aan Europese zijde al sinds 1 januari van dit jaar van kracht zijn, al een eerste keer uitgesteld. Toen bleken de controleposten niet op tijd klaar te geraken. Ook nu staat de infrastructuur nog niet op punt, maar die zou volgens Frost op tijd klaar moeten geraken.

Vrees voor tekorten

De fysieke controles van Europese goederen zullen pas vanaf juli 2022 uitgevoerd worden, in plaats van de eerder aangekondigde start in januari 2022. Er was ongerustheid dat de controles tot tekorten zou leiden. Ongeveer 30% van alle voeding die in Groot-Brittannië wordt geconsumeerd, is uit de Unie afkomstig.

De verplichte douaneaangifte voor EU-goederen gaat wel nog altijd in vanaf 1 januari. Voor voedingsproducten gelden de specifieke administratieve vereisten pas vanaf juli, in plaats van volgende maand.  

De start van de vooraangiftes voor bepaalde producten van dierlijke oorsprong en niet-dierlijke voedingsproducten met een hoog risico, stond oorspronkelijk gepland op 1 april van dit jaar. In maart maakte de Britse regering bekend dat die datum zou opschuiven naar 1 oktober, met fysieke grenscontroles vanaf 1 januari 2022. Volgens de nieuwe planning verschuift de opstart van het papierwerk dus naar 1 januari 2022, met fysieke controles vanaf 1 juli 2022. 

Jonas van Boxel