Telex: Zuidnatie, zeldzame gast, schepen vast, drugsvangsten en top 25

Nieuws, Douane
Jonas Van Boxel
Zuidnatie zette vier volledig opgebouwde Konecranes Gottwald kranen aan boord van het heavy-liftschip ‘Annette’.
Zuidnatie zette vier volledig opgebouwde Konecranes Gottwald kranen aan boord van het heavy-liftschip ‘Annette’. © Jumbo Maritime

Zuidnatie zet vier opgebouwde kranen op het heavy-liftschip ‘Annette’, de haven van Zeebrugge krijgt een zeldzame Chinese gast en in Nederland liggen drie binnenvaartschepen vast door te hoge concentraties fosfine in een lading graan.

ZUIDNATIE –  

Terminaloperator Zuidnatie heeft in de Antwerpse haven vier volledig opgebouwde Konecranes Gottwaldkranen aan boord van het heavy-liftschip ‘Annette’ geladen (zie foto). Het schip behoort tot de vloot van de nieuwe ‘Jumbo-SAL-Alliantie’, de joint venture tussen de Nederlandse aannemer van zwaar zeetransport Jumbo Shipping en de Duitse heavy-liftrederij SAL. In totaal ging het om een lading van ruim 1.460 ton. De kranen zijn bestemd voor Lagos (Nigeria) en Douala (Kameroen). (JD)

SAIC ANJI LOGISTICS –

Donderdag kwam in Zeebrugge een zeldzame Chinese gast op bezoek. SAIC Anji Logistics, de logistieke tak van constructeur van diverse automerken SAIC Motor, werkt voor leveringen naar Europa doorgaans met roro-operator Wallenius Wilhelmsen. Deze keer stuurde het vanuit Shanghai een schip van zijn eigen vloot langs. Na een halte in Tunis arriveerde de ‘An Ji 24’ aan Kaai 530 bij Wallenius Wilhelmsen in Zeebrugge. Binnen de 24 uren vertrok het vaartuig opnieuw met bestemming Southampton. (RJ)

FOSFINE –

In Zwolle, Utrecht en Veghel liggen al enige tijd drie binnenvaartschepen met graan dat niet gelost kan worden vanwege een te hoge concentratie fosfine. Dat gas wordt in de vorm van pillen toegevoegd om ongedierte tegen te gaan. Bij een meting werden 300 tot 400 fosfinedeeltjes per miljoen deeltjes aangetroffen. Fosfine is al zeer gevaarlijk bij 0,5 deeltje per miljoen. De schepen kunnen voorlopig niet worden gelost. Eerst moet de concentratie fosfine dalen. Dat kan door de luiken te openen, het gas te laten ontsnappen en het graan over te laden. (AB)

MILJARDENVANGST –  

De Amerikaanse kustwacht heeft op donderdag 5 augustus 2021 een recordlading van cocaïne en cannabis ter waarde van ruim 1,4 miljard dollar in Port Everglades (Florida) gelost. De drugs werden door de crew aan boord van de ‘USCGC James’ tijdens meerdere interventies in de Stille Oceaan en Caraïbische Zee onderschept. Spectaculaire beelden van de drugsvangst kunt u hier bekijken. Nog meer drugs: op woensdag 4 augustus werd er 1,3 ton coke onderschept aan boord van een privéjet in Brazilië met Brussels Airport als bestemming. Zo meldt De Tijd. Beelden tonen hoe de koffer van een passagier – die afkomstig zou zijn uit Luik – vol met wit poeder wordt geopend. In totaal onderschepte de Braziliaanse politie 24 koffers met daarin elk 50 pakketten cocaïne. (JD) 

COKE TUSSEN BANANEN –  

De douane in de haven van Antwerpen heeft eind juli 2021 zo’n 1,9 ton cocaïne onderschept met een totale straatwaarde van 95 miljoen euro. Dat meldt Gazet van Antwerpen. De drugs zaten verstopt in een container met bananen afkomstig uit Ecuador. De cokevangst dateert al van 28 juli, maar werd nu pas bekendgemaakt. Er zijn voorlopig nog geen arrestaties uitgevoerd. (JD)  

PUERTO ANGAMOS –

De Franse rederij CMA CGM zal de Chileense haven Puerto Angamos (Mejillones) niet langer aanlopen met de Eurosal Service die Antwerpen met de westkust van Zuid-Amerika verbindt. Het gaat om een wekelijkse lijndienst die samen met Hapag-Lloyd en COSCO verzekerd wordt. De aanloop valt weg omwille van zware congestie en een te lage havenproductiviteit en geeft de ingezette schepen van 9.000 tot 11.500 teu meer tijd voor hun aanloop in San Antonio. Het laatste schip dat in Puerto Angamos – ook bekend als Antofagasta – zal lossen en laden, is de ‘Santos Express’ van Hapag-Lloyd op 24 augustus. (SV) 

AIRCARGO TOP 25 –

In de top 25 van luchtvrachtmaatschappijen voor 2020 van luchtvaartorganisatie IATA nemen FedEx, UPS en Qatar Airways opnieuw de top drie in. UPS deed wel haasje over met Qatar Airways. Het totale volume van de top 25 daalde vorig jaar met 3,3% in vrachttonkilometer. Koploper FedEx realiseerde een volumestijging met 12,3%, voornamelijk als gevolg van groeiende e-commercevolumes. Het vrachtvolume van UPS ging met 11,9% vooruit, voldoende om de tweede plaats over te nemen van Qatar, dat nog een volumegroei met 5,5% boekte. De sterkste groeiers waren Kalitta en Aerologic met respectievelijk 45 en 36% groei. Ook China Airlines (+18,4%) en Atlas Air (20,7%) deden het zeer goed. De sterkste daler in de top 25 was Lufthansa met een volumeverlies van 33,2%. (KH)

BOUDEWIJNSLUIS –  

De Boudewijnsluis op de Antwerpse rechteroever is op maandag 9 augustus van 6.00 uur tot 18.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens onderhoud. De sluis is gesperd voor alle scheepvaart. (JD)