Telex: ongeval Flandria, Hapag-Lloyd, droneaanval en spoorlijn 162

Nieuws, Douane
Jonas Van Boxel
Jacky Mouligneau, voormalig topman van Scania Belgium
Jacky Mouligneau, voormalig topman van Scania Belgium © Febiac

Voormalig topman van Scania Belgium Jacky Mouligneau is overleden, twee crewleden van producttanker ‘Mercer Street’ zijn om het leven gekomen bij een droneaanval voor de kust van Oman en de Flandria-pannenkoekenboot raakt betrokken bij een ongeval.

JACKY MOULIGNEAU –

Jacky Mouligneau is vorige week overleden. Hij was al lang ziek en werd 76 jaar. De voormalige topman van Scania Belgium – het bedrijf waar hij op 22-jarige leeftijd begon als verkoper – werd alom geprezen voor zijn inzet bij Febiac en voor wat hij deed voor het vrachtwagensalon. Hij was de bezieler van de nieuwe formules ‘Truck & Transport’ en ‘We are transport’. Mouligneau nam het altijd op voor de transporteurs en werkte mee aan de verbetering van het imago van de sector. Hij was een fervente golfer. Hij was erevoorzitter van de Keerbergse golfclub en van de Vlaamse Vereniging voor Golf. Hij wordt op 4 augustus in beperkte kring begraven. (PhVDo)

DODELIJKE DRONE-AANVAL –  

De producttanker ‘Mercer Street’ is op 29 juli 2021 aangevallen voor de kust van Oman. Daarbij kwamen twee crewleden om het leven, een Brit en een Roemeen. Het vrachtschip was leeg op weg van Dar es Salaam (Tanzania) naar Fujairah in de Verenigde Arabische Emiraten toen het – volgens experts van de U.S. Navy – werd aangevallen door onbemande drones. De ‘Mercer Street’ wordt geëxploiteerd door Zodiac Maritime, gecontroleerd door de Israëlische scheepvaartmagnaat Eyal Ofer. Israël, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten beschuldigen Iran als verantwoordelijke van het dodelijke incident, maar die ontkent elke betrokkenheid. (JD) 

FLANDRIA –

De pannenkoekenboot van rederij Flandria raakte afgelopen zondag betrokken bij een scheepsongeval. Het vaartuig raakte tijdens een havenrondvaart de kaaimuur van het Antwerpse Hansadok. Daarbij raakten verschillende opvarenden gewond: elf moesten naar het ziekenhuis. Het schip liep averij op maar dreigt niet te zinken. Momenteel wordt nog onderzocht hoe het ongeval kon gebeuren. (ML)

VACCINATIE NEDERLAND –

Buitenlandse zeevarenden kunnen in Nederland geen coronavaccinatie krijgen als hun schip niet onder Nederlandse vlag vaart. Dat overkwam afgelopen week de Filipijnse bemanning van de reefer ‘Hood Island’, die in Vlissingen bananen kwam lossen. Het schip vaart onder de vlag van de Bahama’s. In Antwerpen en Gent worden buitenlandse zeevarenden wel gevaccineerd. Door dit verschil in het Nederlandse en Belgische vaccinatiebeleid ontstaat er een tweedeling in het havengebied van North Sea Port. Overigens start het Havenbedrijf Rotterdam deze week wel met een proef om zeevarenden, ongeacht hun nationaliteit of de vlag waaronder hun schip vaart, te vaccineren. (AB)

HAPAG-LLOYD –  

De Duitse rederij Hapag-Lloyd verwacht in de eerste zes maanden van 2021 een bedrijfswinst van zo’n 4,2 miljard dollar, of maar liefst drie miljard dollar meer dan oorspronkelijk werd gedacht. Dit maakt dat de containercarrier zijn prognose voor het volledige boekjaar 2021 heeft bijgeschroefd. Hapag-Lloyd voorziet nu een operationele cashflow tussen 9,2 en 11,2 miljard dollar. Op 12 augustus worden de definitieve eerste halfjaarresultaten bekendgemaakt. (JD) 

SPOOR WALLONIË –

Spoornetbeheerder Infrabel meldt een lichte verbetering met iets meer mogelijkheden voor het spoorgoederenvervoer van vandaag 2 augustus na de overstromingen in Wallonië. Zo gaat de lijn 162 terug open als alternatieve route voor de nog steeds onderbroken lijn 154 tussen Dinant en Beauraing, de zogenaamde Athus-Meuse route. Op de spoorlijn tussen Sint-Joris-Weert en Waver kan terug over 1 spoor gereden worden en vanaf 9 augustus in principe weer over twee sporen. De situatie blijft wel nog moeilijk op de corridor Noordzee-Middellandse Zee met de belangrijke as Athus-Meuse (lijnen 154 en 166), die nog altijd gesloten is. De vermoedelijke heropening is voorzien op 16 augustus. (KH)

VAN CAUWELAERT – 

De Van Cauwelaertsluis is morgen – dinsdag 3 augustus – van 5.45 uur tot 16.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens onderhoudswerken. De sluis is gesperd voor alle scheepvaart. Het landverkeer wordt omgeleid via de Van Cauwelaertbrug. (JD)