Telex: DFDS, hospitaal Jan De Nul, video ‘Spartacus’ en ICO Zeebrugge

Nieuws, Douane
Jonas Van Boxel
De 'Côte d'Opale' van DFDS
De ‘Côte d’Opale’ van DFDS © DFDS

DFDS neemt het langste schip op de Kanaalroute in gebruik, DEME toont beelden van de bouw van megabaggeraar ‘Spartacus’, Jan De Nul bouwt een fusieziekenhuis in Charleroi en Luxemburg koopt het schip terug waarop het Schengenakkoord werd getekend.

‘SPARTACUS’ –

Het Belgische baggerbedrijf DEME heeft op dinsdag 3 augustus 2021 de ‘Spartacus’, ’s werelds krachtigste cutterzuiger, in ontvangst genomen. Voor die gelegenheid lanceerde DEME een making-of video van de bouw van de megabaggeraar. De spectaculaire beelden kunt u hier bekijken. Het schip zet momenteel koers naar zijn eerste baggerproject in Egypte. (JD) 

DFDS –

DFDS heeft een primeur te pakken met de maidentrip van de ‘Côte d’Opale’ tussen Calais en Dover. Met een lengte van 216 meter is die jongste aanwinst van de Deense rederij het langste schip op de Kanaalroute. De vervanger van de ‘Calais Seaways’ heeft 3.100 lijnmeters rorocapaciteit en ruimte voor duizend passagiers. (RJ)

ICO & ENGIE-ELECTRABEL –

Engie-Electrabel kreeg een vergunning voor nog eens drie windturbines op de terminal van International Car Operators aan het Zuidelijk Insteekdok in Zeebrugge. De toestellen met een maximale tiphoogte van 150 meter komen aan de oostkant van het dok. Aan de westkant werd begin dit jaar een rij van elf gelijkaardige turbines in gebruik genomen. (RJ)

INTERMODAAL KOREA-BELGIË –

Als onderdeel van de FESCO Trans Baltic Bridge (FTBB) heeft de Russische logistiekgroep FESCO een eerste containertrein met lading uit Zuid-Korea naar Europa laten rijden. De trein vervoerde 62 40’-containers met onder meer verlichting en zonnepanelen. De containers werden vanuit de haven van Busan met een regelmatige scheepvaartlijn van FESCO naar de door de logistiekgroep beheerde haven van Vladivostok in Rusland vervoerd. Van daaruit vertrokken de containers op 29 juli per trein naar Sint-Petersburg, van waaruit ze opnieuw met een scheepvaartverbinding van FESCO naar havens in België, Duitsland en Nederland vertrokken. De totale transittijd bedraagt ongeveer 30 dagen, 10 tot 14 dagen minder dan de alternatieve route via het Suezkanaal. (KH)

JAN DE NUL – 

Jan De Nul Group bouwt in Charleroi een nieuw ‘fusieziekenhuis’ dat vijf bestaande ziekenhuizen zal samenbrengen in één groot gebouw op de site van Viviers (Charleroi). Jan De Nul is vooral bekend om zijn maritieme activiteiten, maar is ooit gestart als civiele aannemer. Het ‘Grand Hôpital de Charleroi’ wordt een van de grootste van België waarbij automatisering vooropstaat. Zo zullen robotten medicatie en linnen rondbrengen. De oplevering is gepland in 2024. (JD)

SCHENGEN –

Luxemburg heeft het schip teruggekocht waar in 1985 het Schengen-akkoord werd ondertekend. Dat meldt Belga. Voor het passagiersschip ‘MS Regensburg’, de vroegere ‘MS Princesse Marie Astrid’, werd 630.000 euro neergeteld. Vanaf 2025 zal het schip een vaste standplaats krijgen in het Luxemburgse Schengen, waar het een ontmoetingsplek rond het thema Europa zal worden. Eerst wordt het omgebouwd op een Duitse werf. (JVB)

GEGIJZELD –  

Al bijna elf maanden liggen twee olietankers aan de ketting in de Rotterdamse Waalhaven. Door een beslaglegging kan de bemanning uit Georgië en Rusland geen kant op. De voltallige crew aan boord van de olietankers ‘Marvin Faith’ en ‘Marvin Confidence’ van de rederij Marvin Shipping zou voor 9 juli 2021 worden gerepatrieerd, maar dat werd op het laatste moment afgeblazen. Transportvakbond ITF meldt in een interview met het Algemeen Dagblad dat Havenbedrijf Rotterdam niet wil dat dit soort grote schepen zonder bemanning wordt achtergelaten en spreekt van een schending van de mensenrechten. Het Havenbedrijf verwacht wel een snelle, door de rederij georganiseerde wisseling van wacht, aldus een woordvoerster van het Havenbedrijf. (JD) 

DEN HARTOGH –

De Nederlandse, wereldwijd actieve specialist in tanktransport Den Hartogh versterkt zijn voetafdruk in de haven van Immingham aan de Engelse oostkust. Het bedrijf heeft een grote vestiging in Zele. De groep was in Immingham al actief en kocht nu een complex van kantoren, een terrein voor 64 vrachtwagens en ongeveer 4.000 m2 opslagruimte en atelier. Volgens de plaatselijke pers stond het vastgoed te koop voor een richtprijs van 4,23 miljoen euro. Immingham wordt vanuit België aangevaren en behoort tot de ‘freeport’ Humber, die door de Britse regering is geselecteerd voor een gunstig belastingregime. (RJ)