Luik Natie pioniert in BNL met mega-Teslabatterij voor eigen energie

Nieuws, Douane
Michiel Leen
Teslabatterij bij Luik Natie
Teslabatterij bij Luik Natie © Luik Natie

Koelopslagbedrijf Luik Natie zet een nieuwe stap in zijn ambitie om CO2-neutraal te worden. Een Teslabatterij van 1,35 megawatt maakt het bedrijf wat onafhankelijker van externe energie. “De consument vraagt alsmaar meer CO2-neutrale producten.”

Luik Natie is niet aan zijn proefstuk toe als het op groene energie aankomt. Het bedrijf pionierde in 2015 met een windturbine op zijn terrein en investeerde stevig in zonnepanelen. Om de efficiëntie van die installaties voor duurzame energie nog te optimaliseren, wordt samengewerkt met Engie. De toevoeging van een grote Teslabatterij aan de installatie maakt dat Luik Natie nog minder onafhankelijk wordt van (groene) netstroom voor de eigen energievoorziening. 

“We proberen stelselmatig onze CO2-voetafdruk te verminderen”, zegt Stefaan Verhelst, mede-eigenaar van Luik Natie. “Dat doen we door binnenshuis elektrische heftrucks in te zetten en ledverlichting te gebruiken, door nieuwe compressorinstallaties te installeren, maar ook door te investeren in nieuwe oplossingen voor ons energieverbruik. Met de Tesla-batterij van 1,35 megawatt zijn we pioniers: we zijn het eerste privébedrijf met een batterij van die omvang in de Benelux.”

Een miljoen euro

De batterij zorgt voor een toegenomen evenwicht tussen de energieproductie en -afname bij Luik Natie, waardoor de onafhankelijkheid van het stroomnet met 5 tot 8% toeneemt. Op dit moment staat het bedrijf al in voor zo’n 80% van de eigen stroomproductie. De capaciteit van de batterij kan nog verdubbeld worden, mocht dat nodig zijn. De investering bedraagt volgens Verhelst ongeveer een miljoen euro. “Dat is een stevige investering, maar we zijn ervan overtuigd dat dit de toekomst is. In de supermarkt duiken nu al de eerste producten op met CO2-neutraliteitslabels. De recente natuurrampen en de bezorgdheid om de toekomstige generaties doen die roep aanzwellen. De consument vraagt om die omslag. Stilaan wordt de consument ook CO2-bewust en begint hij meer en meer CO2-neutrale producten te kopen in de retail.”

Zuhal Demir 

De batterij is eind juni geplaatst en momenteel wordt ze aangesloten op het intern elektriciteitsnet bij Luik Natie. Eind augustus begint het proefdraaien en begin oktober zal na goedkeuring van Tesla de batterij ingehuldigd worden door Vlaams minister van Energie Zuhal Demir, wanneer Luik Natie de officiële certificatie als CO2-neutraal bedrijf krijgt. “Vijf hectaren in het Antwerpse havengebied zullen dan CO2-neutraal zijn”, zegt Verhelst. In 2022 wil het bedrijf ook Luik Natie Storage bij dat gebied voegen met extra investeringen. 

Op LinkedIn vindt u beelden van de aankomst van de batterij bij Luik Natie. 

Michiel Leen