Telex: Van Dievel, DP World, PSA Antwerp, crewwissel, CPu en Leerstoel

Nieuws, Douane
Julie Desmet
Van Dievel Transport
Van Dievel Transport © Van Dievel

De wereldwijde crisis rond de bemanningswissels verslechtert, North Sea Port stapt mee in het monitoringproject ‘Internet of Water’, operator DP World Antwerp is ‘gouden partner’ van de Leerstoel Dennie Lockefeer en Van Dievel Transport verhuist.

CRISIS CREWWISSELS – 

De opmars van de deltavariant van het coronavirus heeft geleid tot een verslechtering van de bemanningswisselsituatie: 8,8% van de crew is nog altijd aan boord na afloop van hun contract. In mei 2021 was het cijfer nog 7,2%. Die cijfers blijken uit de Neptune Declaration Crew Change Indicator, die gebaseerd is op data van tien toonaangevende scheepsmanagers. Het aantal zeevarenden dat al langer dan elf maanden aan boord is, is gestegen van 0,4% tot 1%. (JD)

CPU – 

Het systeem van Certified Container Pick-up (CPu) in de haven van Antwerpen gaat een nieuwe fase in. Lag in de eerste fase de nadruk op het verhogen van de transparantie omtrent de containerstatus, dan wordt in de volgende stap ook de veiligheid verhoogd. Het systeem van pincodes blijft bestaan tot 1 november 2021. Want ondanks de deadline van 30 juni zijn nog niet alle transportbedrijven op het CPu-systeem aangesloten. De eerste terminal(s) waarbij Certified Pick-up gebruikt zal worden om de afhalingen te regelen, zijn PSA (K869/913) & MPET (K1742/1718). (ML)

LEERSTOEL BNP PARIBAS – 

De leerstoel BNP Paribas Fortis, Transport, Logistiek en Havens van de Universiteit Antwerpen (UA) wordt met nog eens twee jaar verlengd, tot 30 september 2023. De huidige leerstoel streeft ernaar bruggen te slaan tussen kritisch onderzoek, de industrie en het onderwijs rond nieuwe ontwikkelingen in de maritieme en logistieke sector. “Het is van cruciaal belang een goed inzicht te hebben over de innovaties die het vervoersaanbod efficiënter zullen maken en de economische impact daarvan. Tegelijkertijd moet de vraag naar het type transport worden ingeschat en de nood aan extra capaciteit en infrastructuur worden voorspeld”, meldt UA. (JD)

LEERSTOEL LOCKEFEER – 

DP World Antwerp is de vijfde ‘gouden partner’ van de Leerstoel Dennie Lockefeer aan de Universiteit Antwerpen. De terminaloperator vervoegt daarbij De Vlaamse Waterweg nv, Montea, PSA Antwerp en de Antwerpse Scheepvaartvereniging. “Het engagement van DP World Antwerp zorgt ervoor dat het unieke ecosysteem van de Leerstoel Dennie Lockefeer groeit en nu bestaat uit 33 sponsors en de vrienden van de Leerstoel”, laat Universiteit Antwerpen weten. Bedrijven die de leerstoel willen sponsoren, kunnen hier terecht. (ML)

VAN DIEVEL – 

Van Dievel Transport verhuist eind 2021 zijn hoofdkantoor in Mechelen-Noord naar een nieuwe locatie in dezelfde zone, op 500m afstand. Aan Transportmedia zegt gedelegeerd bestuurder Louis De Wael dat de huidige burelen te klein zijn geworden. Van Dievel kocht al een paar jaar geleden een bestaand complex dat bestaat uit kantoren – die nu heringericht worden – een magazijn van 9.000 m² en een parking voor 50 combinaties. De oude gebouwen worden omgebouwd tot vergaderzalen en opleidingsruimten. De werkplaats, het tankstation en de spiegelafstelplaats blijven op de huidige locatie. Het transportbedrijf telt vandaag ruim 100 trekkers en 250 opleggers. (PhVDo)

PSA ANTWERP – 

ATS, de technische afdeling van terminaluitbater PSA Antwerp, reikte haar jaarlijkse ATS-Awards uit voor de beste eindproeven van studenten Scheeps- en Haventechnieken van het GTI Beveren en aan studenten Elektromechanica van de Thomas More: Campus De Nayer. De prijzen gingen naar Behonegn Meys (GTI) en Robin Deryckere (De Nayer). (ML)

INTERNET OF WATER – 

North Sea Port stapt mee in het project ‘Internet of Water’. Op vier locaties op het Zeekanaal Gent-Terneuzen (twee in het Gentse deel en twee in het Nederlandse) zijn slimme sensoren geplaatst. Zo worden parameters als zuurtegraad (pH), zoutconcentratie en temperatuur continu gemonitord. North Sea Port heeft als infrastructuurbeheerder baat bij een goede monitoring. Verzilting, bijvoorbeeld, is niet alleen slecht voor de landbouw en de natuurontwikkeling, maar zout tast ook stalen en houten constructies zoals kades en funderingspalen aan. (YD) 

OVERLEGCOMITE BIERSET –

In een brief aan Liege Airport en de Waalse regering heeft minister van Omgeving Demir (N-VA) gevraagd om Vlaanderen en de Limburgse gemeenten te betrekken bij de uitbreidingsplannen van de luchthaven in Bierset. Het voornemen van de luchthaven om de activiteiten na 2022 uit te breiden, stuit in de regio op vragen. Volgens Demir hebben de uitbreidingsplannen grensoverschrijdende effecten op het vlak van luchtkwaliteit, geluid en veiligheid. (MDV)