Telex: nationale rouw, evacuatie, +35% Kuehne+Nagel en wachttijden

Nieuws, Douane
Julie Desmet
Logo van het Havenbedrijf Antwerpen kleurt zwart op dag van nationale rouw
Logo van het Havenbedrijf Antwerpen kleurt zwart op dag van nationale rouw © PoA

De maritieme en logistieke sector deden mee aan de nationale rouwdag, logistiekgroep Kuehne+Nagel verdubbelde de winst in het eerste halfjaar van 2021, de haven van Duqm zoekt een containerterminaloperator en in Terneuzen zijn mammoetbotten te zien.

HALFSTOK – 

Ook de maritieme en logistieke sector deden mee aan de dag van nationale rouw. Bij de haven van Antwerpen loeiden om 12.00 uur de sirenes, hangen de vlaggen halfstok en werd een minuut stilte in acht genomen. Het logo van Port of Antwerp kleurde zwart (zie foto). Ook aan het havengebouw in Zeebrugge hangen de vlaggen halfstok. De havenkapiteinsdienst stuurde aan de scheepvaart een vraag om collectief deel te nemen aan het moment van nationale rouw. Aan de bemanningen werd gevraagd van om 11.45 uur een minuut lang de scheepshoorns te laten loeien, gevolgd door op de middag een minuut stilte. Ook diverse terminals en kantoren namen, voor zover dat operationeel mogelijk was, de nationale minuut stilte in acht. De Scheepvaartpolitie sloot zich aan bij het nationaal eerbetoon aan de slachtoffers. “Naast de grote nationale solidariteit hebben ook dagelijks honderden collega’s in de zwaarst getroffen gebieden vrijwillig hulp geboden. Meer dan vijfduizend personeelsleden werden al ingezet. De geïntegreerde politie sluit zich dan ook aan bij dit eerbetoon.” (RJ/KH/BT)

EVACUATIE – 

De bemanning van de KNRM-reddingboot (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) ‘Zeemanshoop’ uit Breskens heeft op maandag 19 juli een onwel geworden opvarende van een tanker gehaald en naar de haven van Vlissingen gebracht. De tanker was onderweg naar Antwerpen toen de persoon niet goed werd. De bemanning zocht contact met de Nederlandse Kustwacht. Een ambulanceteam in Vlissingen stond gereed om de verdere zorg voor de patiënt op zich te nemen. De reden waarom de zeevarende onwel is geworden, is niet bekend. (JD)

WACHTTIJDEN – 

De gemiddelde wachttijd voor containerschepen om aan te leggen in Noord-Europese havens sprong van 13 uren in mei 2019 naar 30 uren in mei 2021. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureau IHS Markit. Noord-Amerika zag de grootste verslechtering met schepen die in mei dit jaar gemiddeld 33 uren voor anker lagen tegenover ‘slechts’ acht uren in mei 2019. De vertragingen worden toegeschreven aan de stijgende vraag, materiaaltekorten en andere gevolgen van de coronapandemie. (JD)

KUEHNE+NAGEL – 

De Zwitserse logistiekgroep Kuehne+Nagel (K+N) heeft in het eerste halfjaar een omzetstijging met 35% gerealiseerd tot 13,3 miljard Zwitserse frank. De bedrijfswinst (ebit) werd meer dan verdubbeld tot 1 miljard Zwitserse frank. De omzet van Sea Logistics steeg met 55% tot ruim 5,2 miljard Zwitserse frank. Het aantal vervoerde teu steeg met 3% tot 2,2 miljoen teu. Air Logistics was goed voor een omzet van ruim 3,9 miljoen Zwitserse frank (+62%) dankzij een grote vraag naar transportoplossingen voor farma, essentiële goederen en e-commerce. Het luchtvrachtvolume groeide met 44% tot 988.000 ton. De omzet van Road Logistics steeg met 14% tot 1,8 miljard Zwitserse frank. Contract Logistics boekte een iets lagere omzet door desinvesteringen in het VK. Met 2,2 miljard Zwitserse frank lag die net iets lager dan in dezelfde periode vorig jaar. (KH)

DUQM – 

De Antwerpse partnerhaven Duqm (Oman) heeft een internationale aanbesteding uitgeschreven voor de exploitatie van haar nieuwe containerterminal. De Port of Duqm Company (PODC) verwacht dat de terminal (met een beoogde capaciteit van 1,7 miljoen teu) zal dienen als een overslaghub om regionale markten te bedienen zoals de Golf van Oman en Oost-Afrika. De haven van Duqm behandelt momenteel ongeveer 200.000 teu per jaar. (JD)

MOORDPOGING DOUANIER  – 

De Brugse onderzoeksrechter heeft een 38-jarige Fransman aangehouden op verdenking van poging tot doodslag op een douanier. Bij een controle van de douane op de E40 op 22 oktober 2020, weigerde de bestuurder te stoppen en reed hij meermaals in de richting van een motorrijder van de douane. De achtervolging duurde tot in Frankrijk, waar de verdachte uiteindelijk kon ontkomen. Hij werd vorige week – op 15 juli – in Middelkerke opgepakt. (JD)

HOTEL – 

De Duitse Hegelmann Group is met de bouw gestart van een hub voor vrachtwagenchauffeurs in het Poolse Zarska Wies vlakbij de Duitse grens. Op de site van 12 hectare groot zal ook een hotel gebouwd worden met een capaciteit van 750 overnachtingsplaatsen voor truckchauffeurs. De opening van het complex is gepland voor midden 2022. (YD)

MAMMOETBOTTEN – 

Vanaf 21 juli zijn in het haveninformatiecentrum Portaal van Vlaanderen in Terneuzen mammoetbotten te bezichtigen die in de bouwput van de Nieuwe Sluis zijn gevonden. De botten stammen uit het Pleistoceen (2,3 miljoen jaar geleden tot 10.000 jaar geleden) en zijn minimaal 42.000 jaar oud. Ook zijn er botresten te bewonderen van zeezoogdieren van 2,5 miljoen jaar oud. Conservator Hester Loeff van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen: “Aan een stuk schouderblad van een mammoet zie je dat het dier niet gezond was, want er is een grote ontsteking in het bot. Hyena’s hebben het bot later aangeknaagd.” Het Portaal van Vlaanderen is in juli en augustus dagelijks gratis te bezoeken van 10.00 uur tot 17.00 uur. (AB)